A Zanati út a legforgalmasabb

2018.10.26. 07:00

Összesen több mint 5 millió jármű halad át évente a szombathelyi utakon

Közzétette az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ország legforgalmasabb útszakaszainak listáját, azokat, amelyeket évente leg­alább 3 millió autó használ. Van bőven Vas megyei a listán, és nem csak a főutak kerültek fel, sőt.

Bakos Ágnes

Nagy forgalmúnak az a közút számít, amely évente 3 millió jármű áthaladásánál nagyobb forgalmat bonyolít le, így határozza meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium most közzétett listája. Meglepő lehet, de nem az M86-os, nem is a 86-os vagy a 87-es főutak egy-egy szakasza a legforgalmasabb út Vasban – hanem egy öt számjeggyel jelölt út, méghozzá belterületi szakasz. Ez a szombathelyi Zanati út, vagyis a közúthálózatban a 87315-ös út első két kilométere. Itt naponta átlagosan 16 ezer 171 jármű halad át, évente ez 5 millió 902 ezres forgalmat jelent – látható a minisztérium táblázatában. További számolással kiderül: 673 járművet jelent ez óránként, percenként pedig tizenegyet, átlagosan tehát, vagyis a szinte forgalommentes munkaszüneti napokat és a hétfő reggeleket, valamint a péntek délutánokat összevetve. A többi nagy forgalmú vasi szakaszok egyikén sem érte el a napi 16 ezret a forgalom, kevéssel, de 15 ezer alatt vannak a lista további szakaszai.

A Vas megyei legek között van még alsóbbrendű út, nem is egy. Mindjárt a második legforgalmasabb a 86603-as, ez egy városszéli szakasz, a Zanati út végén lévő körforgalomnál. Itt 5,4 millió jármű az éves átlag, naponta ez 14 ezer 976. Ennyit számoltak a 87-es főúton a Söptei út, a volt laktanya körül. De a 87-es és a 86-os számú főutak Szombathely körüli többi szakasza ugyancsak ott van a legek között, szintén naponta csaknem 15 ezer járművel, például a Vépi úttól északra és délre tartó szakaszok is ide tartoznak.

A legnagyobb közúti forgalmat bonyolító vasi utak között még két alsóbbrendű út van az ITM számai szerint. Az egyik az oladi lakótelepen visz a sportligettől, ott kezdődik a közúthálózatban 8901-esként jelölt út: naponta több mint 12 ezer, vagyis évente mintegy 4,5 millió járművet számolnak itt. Felkerült a listára a megye egyetlen autóútja: az M86-oson Szombathely és a sárvári leágazó között számoltak forgalmat mintegy 12 kilométer hosszon. Ezt az útszakaszt naponta több mint 11 ezer jármű használja. Majdnem ennyi jármű útja visz naponta a 86-oson a Petőfi-teleptől Egyházasrádócig.

Ha a vasi lista első tíz legforgalmasabb szakaszát nézzük, akkor csak egy út van, amely nem szombathelyi vagy városkörnyéki, ez a 84-es főút Hegyfalu magasságában, ott naponta valamivel több mint 10 ezer jármű halad el. A sorban a 11. helyen áll a 84150-es út Sárvár és Sárvár-Hegyközség közötti szakasza, azon naponta átlagosan 9696 autó halad át, évente ez 3,5 millió erre közlekedő járművet jelent.

Győr-Moson-Sopron megye legforgalmasabb útja egy autó­pálya-szakasz: az M1-esen a 161-es kilométer körül naponta több mint 38 ezer járművet számoltak, évente majdnem 14 millió gépkocsi használja azt az útszakaszt. Zalában egy négy számjegyű út „vezet”: a 7401-es számú út első másfél kilométerében évente 5,7 millió jármű fordul meg.

Aki sokallja a Vas megyei és a régiós forgalmat, annak érdemes a főváros környéki autópályák és autóutak felé tekinteni a listán. Az M0-s autó­út 20-as kilométerszelvénye körül naponta 78 ezer jármű halad el. Ez évente 28,4 milliót jelent, és ezzel az egész országban a legforgalmasabb szakasz az Innovációs és Technológiai Minisztérium most közölt összesítése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában