Piaccá alakult a sárvári belváros

2018.10.28. 20:00

Sült kolbász és forralt bor mellett minden kapható volt a Simon-Júdás vásárban

Ezúttal nemcsak az árusok voltak sátraikban fedél alatt, de a vevők többsége is, mivel esernyővel a kézben kellett végigjárniuk a vásárt. Elverte az eső az idei sárvári országos Simon-Júdás vásárt.

Pajor András

Szombaton eleredt az eső, de a vásárlókat ez sem riasztotta vissza

Fotó: Benkő Sándor

Október utolsó hétvégéjén piaccá alakulnak a belváros utcái és a város megünnepli a 600 éves múltra visszatekintő vásárt. Az évszázadok alatt sokat változott a rendezvény, és az elmúlt évtizedben is formálódott. Például kétnapossá vált, és a megszokott Batthyány utcán, illetve az eddigi hagyományos helyszíneken kívül a Posta teret és az idén átadott Hild parkot is „belakták” az árusok.

A helyszínt már pénteken lezárták, és alig pár óra alatt felállították az aznap a főszerepet játszó büfésátrakat. Édes és sós falatokat kínáltak a bódékban, de lehetett kapni sült kolbászt és forralt bort sokféle más itallal egyetemben. A kellemes őszi idő sokakat utcára csábított – találkozni és beszélgetni.

A várparkolóban felállított rendezvénysátorban elsőként a Continental Showband lépett fel, majd a sztárvendég Lagzi Lajcsi adott koncertet. Éjfél felé emelkedetté vált a hangulat, akkor mindenki arról lehetett esetleg meggyőződve, a vásárban csak az elfogyasztott szeszes italoktól lehet elázni.

Hajnalra csendesedett el a környék és reggel 6 órakor már kezdődött is a vásár. Kicsit nehezen ébredt a város, mert kora délelőtt a megszokottnál kevesebb volt az érdeklődő. Pedig ekkor csak a borús égbolt riaszthatta még el a sokadalmat. Aztán eleredt az eső, több hullámban, különböző intenzitással szakadt vagy csepegett. A vásárt áztató esőről az árusok kínálatát szemlélő Kondora István polgármester csupán annyit jegyzett meg, hogy volt már napsütés és esett már hó is ilyenkor. Azonban a kirakodópiac sajátos légkörét semmi sem befolyásolhatta.

 

A rendezvényen bemutatkozott a város: a civilek közül a mazsorettek, néptáncosok és kézművesek is jelen voltak.

Külön helyen, a Posta téren állították fel a kézműves vásárt, amely így önálló jellegét erősíthette. A kézműves vásárra csak előzsűrizés után fogadták el az árusok jelentkezését. Ez biztosította, hogy valóban minőségi termékekkel lehetett megjelenni. A levendula és méz mellett szinte minden klasszikus termék feltűnt a sátorlapok alatt. A téren külön színpadot is felállítottak a népzenei fellépőknek.

A Nádasdy-várral szembeni Hild parkba ez alkalommal az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Családok éve roadshow látványosságai érkeztek. A parkban a legkisebbeket kreatív bababirodalom, a nagyobbakat számtalan ügyességi és társasjáték várta. Az eső múltával késő délután elevenedett meg a sárvári kirakodóvásár. Az önkormányzat elégedett a rendezvény szervezőjével, hiszen az idén hosszabbították meg szerződésüket.

– Az egyre népszerűbb péntek esti eszem-iszommal és a vissza-visszatérő eső miatt kevesebb szombati látogatóval együtt úgy harmincezer vendég látogatott ki a hatszázötven kereskedő sátraihoz az idei Simon-Júdás Vásár során – összegezte a két napot Tóvári György, a rendezvény főszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában