Ahol mindenki dolgozik

2018.10.14. 07:00

Vasi falvakban jártunk, hogy megtudjuk, vajon mi lehet a titkuk

A 2018. augusztusi összesítés szerint Vas megye tíz falujában egyetlenegy regisztrált álláskereső sem volt. Ezek a következők: Cák, Ispánk, Kemeneskápolna, Mesterháza, Nemesmedves, Ólmod, Orfalu, Pinkamindszent, Szatta, Zsédeny. De vajon mit tudnak ezek a települések, hogy százszázalékos foglalkoztatottsággal dicsekedhetnek?

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Nagy Jácint

Ha ránézünk a térképre, látjuk, hogy egyáltalán nem a megye központi településeiről van szó, többnyire épp ellenkezőleg. A lakosság számát tekintve pedig a legtöbb község elmarad az átlagtól. Lehet, hogy épp ezekben a jellemzőkben rejlik a magyarázat?

A 160 lakosú Mesterháza polgármestere, Dohi Zsolt szerint náluk évek óta egy és nulla között mozog a munkanélküliek száma. Az okot Bükfürdő közelségében és több más nagy foglalkoztatóban látja. A sopronhorpácsi és a büki nagyüzem is busszal hozza-viszi a munkavállalókat. A falu első embere örül a jó statisztikának, az önkormányzatnak nincs gondja az álláskeresőkkel. Még közmunkásra se „futja”, a lakosság 25-30 százalékát kitevő munkaképes korú lakosság mind a versenyszférában dolgozik.

Hasonló háttérre találtunk a 180 lelket számláló Pinkamindszenten. A település vezetése igyekszik olyan szemléletet adni a helyi lakosoknak, hogy számukra is a tisztességes munka jelentse a jövő alapját. Vannak, akik a közeli Ausztriába járnak ki dolgozni, míg mások Szombathelyre vagy Körmendre ingáznak. Jelentős számú munkavállalót vesz fel a szomszédos Vasaljánegy agrárcég. Katnin Péter például már 1986 óta dolgozik itt traktorosként. Jó megélhetést jelent számára a mezőgazdasági nagyüzem, s úgy látja, hogy aki dolgozni akar, az talál magának lehetőséget, akár itt is, hiszen aratási időben mindig vesznek fel kisegítőket is. Igaz, hogy általában reggel héttől délután ötig a gépen kell ülni, sokszor éjszaka és a hét végén is dolgozni kell, de a cég jövőjét és a megélhetését is biztosítva látja.

Fotó: Nagy Jácint

Ahogy számos „nullás” település, úgy Ólmod is a határ közelében fekszik. Hergovich Vince polgármester nem örül a jó statisztikának, az ugyanis majdnem 40 százalékban az Ausztriában dolgozóknak köszönhető. Az értelmiségiek jelentős része van alkalmazásban szombathelyi, csepregi munkahelyeken. Aki egyszer kiment dogozni a határon túlra, már nem jön vissza. A polgármester aggódik: nem lesz munkaerő, hiányozni fog a szakmunkás, az ausztriai jól fizető munkalehetőség a csillagokig viszi fel itthon is az árakat. Az viszont igaz, hogy ahonnan kint dolgozik valaki, annak a háza táján meglátszik a magasabb életszínvonal. Hasonló, bár színesebb a kép a szlovén határ mellett Orfaluban. Goda Ilona polgármester elmondja, hogy sokan járnak Ausztriába, van, aki Szlovéniába, többen az Opelnél vagy más szentgotthárdi cégeknél találtak munkát. Itt, ahol a turisták érdeklődésére számítani lehet, többen élnek vállalkozásból. Simon-Nagy Attila fazekas tavaly költözött ide Budapestről a családjával. A vendvidéki fazekasság hagyományait szeretné újjá­éleszteni, de tisztában van vele, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Vállalkozása egyelőre három lábon áll: szobakiadással és épületgépészeti szereléssel is foglalkozik. Több őrségi falu sokat köszönhet a közfoglalkoztatásnak. Ispánkon a faluvezetés mindent megtesz a teljes foglalkoztatásért.

Tamaskó Gábor polgármester pedig állandó kapcsolatot tart a munkaügyi központtal. Jelenleg is öt közfoglalkoztatott dolgozik a 106 lelkes faluban, de többnek is tudnának munkát adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában