Évforduló

2018.11.05. 07:00

A magasi citerások negyven éve a színpadon

Megalakulásának negyvenedik évfordulóját zsúfolásig megtelt nézőtér előtt ünnepelte szombaton a Kemenesmagasi Citerazenekar a helyi Népházban.

Tersztyánszky Krisztina

Meghitt pillanatok, felemelő érzések és remek zeneszámok jellemezték a jubileumi koncertet.

A műsor elején a citerások megemlékeztek a tizenkét alapítóról, akik 1978-ban az ostffyasszonyfaiak példáján felbuzdulva létrehozták a citerazenekart. Kovács Márta evangélikus lelkésznő az elhunyt zenésztársak nevét sorolta fel. A változatosan összeállított zeneszámok között Sebestyén Zoltán művészeti vezető szólt a közönséghez: történeteket mesélt az elmúlt negyven évről, magyarázatokat fűzött a zenéhez. A citerások, majd a hozzájuk csatlakozó, három évvel később megalakult népdalkör tagjai igényes műsorral örvendeztették meg a közönséget. A profizmusra valló magabiztos, összeszokott citerajáték és az erőteljes ének mellett dramatikai megoldásokkal – szerepjátékkal, szólókkal – is színesítették a koncertet. Öröm volt látni, hogy a muzsikusok élvezettel szólaltatják meg magyar népdalkincsünk hol szomorkás, hol tréfás darabjait. Hallottunk szatmári táncokat, zalai népdalcsokrot, katonadalokat, betyárnótákat, s ha ez nem elég, elciterázták Brahms 5. magyar táncát.

 

A tucatnyi idősebb férfi által alapított zenekar tagsága ma már szinte az egész falut felöleli. Teljes létszámuk az énekesekkel együtt meghaladja a negyvenet, mindkét nem képviselteti magát, az életkor pedig a kilencévestől az idős nagymamáig és nagypapáig terjed.

Igazi közösséget alkotnak, amihez a tagság és a közös cél mellett a nagyon fontos harmadik tényező az az ember, aki mindezt összefogja és irányt ad a közös munkának. Ezt már dr. Kondora Bálint megyei közgyűlési alelnök mondta, aki a közgyűlés elismerő oklevelét adta át a zenekarvezetőnek. Gecse József, a celli járási hivatal vezetője a Kormányhivatal díszoklevelét, Pintér Anikó a Vas Lajos Népzenei Szövetség elismerését adta át. De itt voltak a környékbeli települések önkormányzatai, a dalos- és muzsikustársak, egyesületek, vége-hossza nem volt a köszöntéseknek. Bizonyítva, hogy a magasi citerásokat sokan szeretik, sokan hálásak azért a szívből jövő, igényes muzsikáért, amivel szebbé teszik ünnepeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában