Berzsenyi Dániel Könyvtár

2018.11.05. 09:00

Elmélet és gyakorlat: előadás borkóstolóval

Az alsószölnöki szlovén nemzetiségi önkormányzat és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár előadást szervezett. Az érdeklődők a szőlőtermelés és a borkészítés folyamatáról kaptak tájékoztatást. És nem maradt el a borkóstolás sem, aminek ugyancsak megvannak a maga pontos, régről ismert szabályai.

Civil/Horváth R. László

Az asztalfőn Vízvári Sándor

Fotó: Ropos-Csató Melinda

A program megszervezését az tette indokolttá, hogy a településen a házak melletti kertekben számos család foglalkozik szőlőtermesztéssel, saját termelésű bor készítésével. Az ismeretterjesztő elődásra közülük több mint tucatnyian eljöttek, hogy hobbijukat ezentúl szakmai ismeretekkel gazdagodva folytathassák.

Az alkalomra Vízvári Sándort, a Bérbaltaváron élő ismert sommeliert hívták meg a szervezők. A szakember A borkóstolás rejtelmei című előadásának bevezetőjében a szőlő telepítésével kapcsolatos tudnivalókról beszélt. Mint mondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a talaj előkészítésére, és nem szabad sajnálni a pénzt a minőségi oltványokra.

Az asztalfőn Vízvári Sándor
Fotó: Ropos-Csató Melinda

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy mint minden élelmiszer-feldolgozási területen, a szőlészetnél is igen fontos a higiéniai szabályok betartása, a használati tárgyak tisztasága.

A borász szólt a szőlőskertekben most aktuális teendőkről. Elmondta: a legjobban a november első felében ültetett szőlőtőkék fejlődnek, ám azok helyét gondosan kell megválasztani. A szőlő ugyanis a napos, védett helyet kedveli, a fagyok ellen a töveket földtakarással kell védeni.

Igazán kellemes pillanatok következtek ezután: a borász elméletben és gyakorlatban is megismertette a jelenlévőket a helyes borkóstolás kulisszatitkaival. A jelenlévők megtudták mindenekelőtt, hogy mely borfajtákat milyen hőmérsékleten kell kóstolni, milyen jellegzetességekre kell figyelmet fordítani.

Vízvári Sándor végül azt is elárulta, hogy a borkóstolás csakis akkor éri el célját, ha a régi szabályok szerint Szent János-áldással fejeződik be, amikor is megemlékeznek a szőlőt termesztő és a borkészítő munkásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában