Kettős évfordulót ünnepeltek

2018.11.19. 12:00

Húsz év a rábavidéki szlovénekért

Nagy változás következett be a Magyarországon élő szlovénség életében 1998 novemberében. Ekkor nyitotta meg kapuit Göncz Árpád magyar és Milan Kucan szlovén köztársasági elnökök jelenlétében a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa, és ugyanakkor kezdte meg munkáját a Szlovén Kulturális és Információs Központ a Hotel Lipában.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Az emlékezés és ünneplés a főkonzulátuson kezdődött, ahol dr. Boris Jesih főkonzul üdvözölte a Szlovéniából és Magyarországról érkezett magas rangú vendégeket. Köztük több, korábban a főkonzuli tisztséget betöltő politikust, Kissné Köles Erika parlamenti kisebbségi szószólót, a budapesti szlovén nagykövetségről Metka Lajnšček meghatalmazott minisztert, valamint Harangozó Bertalant, a Vas megyei kormányhivatal vezetőjét.

Emlékeztetett rá: a konzulátus fő céljai közé tartozik a szlovénség nemzeti jellegének megőrzése, valamint a két ország, azon belül is a határ menti régiók gazdasági együttműködésének előmozdítása.

A húsz év alatt megmutatkozott, hogy a kisebbségek jelenléte számos előnnyel jár a kétoldalú kapcsolatok építése során. A konzulátusnak sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Rábavidék településein élő szlovén kisebbségi lakossággal, a helyi és a regionális szervezetekkel és a szomszédos önkormányzatokkal egyaránt. Felidézte, hogy számos európai projekt született és valósult meg a kisebbség kezdeményezésére.

– A kisebbségi jogok színvonala lényegesen javult, ám ezzel sohasem lehetünk elégedettek, a jogokért minden nap küzdeni kell – mondta Boris Jesih, majd hozzátette:

– Húsz éve még nem is gondoltuk volna, hogy a magyar parlamentben képviselete lesz a szlovén kisebbségnek. Most pedig már második mandátumát tölti parlamenti szószólónk.

 

A szót átvéve Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovén kisebbség parlamenti szószólója a magyar állam nevében köszöntötte az ünneplőket. Emlékeztetett rá, hogy a negyven éven át vasfüggöny mögé kényszerített magyarországi szlovénség a rendszerváltás után már önerőből is elkezdett szerveződni. Nem halogathatták ezt tovább, ha fenn akartak maradni, ha ismertséget és elismertséget akartak szerezni kultúrájuknak, hagyományaiknak.

A két új szervezet létrejötte jelentős lépést jelentett a szlovén kisebbség életminőségének javításában. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország kormánya 2010 óta egyre növekvő mértékben támogatja a hazai kisebbségeket.

Délután az ugyancsak szentgotthárdi Hotel Lipában folytatódott az ünneplés, ahol dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet és dr. Fürjes Zoltán, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is megjelent.

Ez az a létesítmény, amely húsz éve helyszínt ad a szlovén kisebbség kulturális és közösségi programjainak, itt kaptak helyet a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a szlovén nyelvű média helyiségei. Az ünnepi beszédek sorát a már 1990-ben megalakult Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, Hirnök József kezdte. Emlékeztetett, hogy kétoldalú egyezmények már a kilencvenes években indultak a két ország között.

Amikor Göncz Árpád és Milan Kučan köztársasági elnökök felavatták a Szlovének Házaként ismert központot, egy hársfát ültettek el az udvaron. A fa azóta is növekszik, erősödik, és gyökereikre emlékezteti a rábavidéki szlovéneket.

Hangsúlyozta, hogy a ház jó karban tartása, sikeres működése sokban függ a két ország anyagi lehetőségeitől, ám azt élettel mindig is a rábavidéki szlovéneknek kell megtölteniük.

A helyettes államtitkár egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a kisebbségeket nem visszaszorítani kell, hanem épp ellenkezőleg, meríteni az általuk kínált sokszínűségből. Méltatta a létesítmény komplexitását, az itt zajló sokszínű, izgalmas, pezsgő nemzetiségi életet.

Vajda Anita, a szállodát és éttermet is magába foglaló központot üzemeltető Porabje Kft. ügyvezetője beszélt a komplexumban zajló tevékenységekről, a programokról, majd megköszönte annak az öt dolgozónak a munkáját, akik a kezdetektől a társaságnál tevékenykednek.

Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos jókívánságait pedig Tóth-Ferenczi Adrienn osztályvezető tolmácsolta.

A továbbiakban a Kontraband együttes műsorával, köszöntésekkel, vacsorával folytatódott a jubileum a Lipában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában