Turizmus bázisa

2018.11.22. 07:00

Időutazásra invitál Szentgotthárd

Interaktív időutazó múzeum terve nyert csaknem 200 millió forintos támogatást Szentgotthárdon. A turizmus bázisa készül az egykori ciszter udvarházban.

VN

Fotó: Horváth Balázs

– Amikor a barokk kolostor épült, sok gazdasági épület tartozott hozzá, ez volt talán az apácák konyhája – mutatta a leendő múzeum épületét Kiss Gábor, Szentgotthárd főépítésze.

Akik ide jönnek, azok szélesebb turisztikai kínálattal találkoznak, de fontosabb, hogy legyenek, akik kimondottan emiatt az interaktív múzeum miatt érkeznek – erről beszélt Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Egy egykori ciszter udvarházat, most lakóházként funkcionáló épületet alakítanak múzeummá – komplex, 21. századi bemutatóterekre kell itt gondolni. A földszinten és a padlástérben lesznek szabadulószobák: a történelmi ismeretek adnak kulcsot a bejárásukhoz. Feltárják az épület pincéjét. Lesz ciszter szerzetes szoba, bemutatják Széll Kálmán dolgozószobáját, és lesz kávézó, információs pont, természetesen német és szlovén nyelven is – sorolta a polgármester.

 

Az egyházi turizmussal és a hagyományőrzéssel összekapcsolva komplett, országosan egyedülálló rendszer épül ki a csaknem 200 millió forintos támogatással. – Megyei érték a ciszter örökség – emlékeztetett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A leendő múzeum alapja, az egykori udvarház, mint fogalmazott, a helyi turizmus bázisa lesz. – A megvalósításhoz pedig a helyiek elkötelezettsége mellett a külső szemléletre, tudásra is szükség van – mondta.

A lokálpatrióta szentgotthárdiak segítségét kérte a munkában a polgármester, és kiemelte, meg kell szólítani az élményekkel minden vasi diákot. Reméli, jönnek majd rendhagyó történelemórákra az ország más részeiből is. A most az egykori udvarházban lakók kapnak másik önkormányzati lakást, a múzeum kivitelezése jövő májusban kezdődhet és 2020 őszére kell készen lennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában