Libbentek és csattantak

2018.11.19. 14:00

Ismét Vasi Néptáncpanoráma a Kemenesaljai Művelődési Központban

Ismét népzenétől és néptánccsoportok műsoraitól volt hangos a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár. Szombaton délután gyűltek össze a megye táncosai, hogy bemutassák, most éppen hol tartanak. A koreográfiákat szakértő zsűri értékelte.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Messziről lehetett hallani a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében szóló zenét, amely hívószó volt a környéken járók számára: a vasi néptánc egyik fellegvárában érdemes időzni egy kicsit. A betérők nem csalódtak: az aulában, az emeleteken népviseletbe öltözött fiatalokkal; lépéseiket, forgásaikat még egyszer, utoljára elpróbáló táncos párokkal lehetett találkozni.

A színházteremben pedig már zajlottak az előadások: tizenegy csoport ropta a deszkákon. Szoknyák libbentek, csizmák csattantak. Forgóban váltották egymást a szereplők: az egyik együttes szerepelt, a másik a színfalak mögött sorakozott, majd a produkció végeztével pár percnyi szünet után már a várakozók kurjongattak, énekeltek, toppantottak a színpadon.

Fehér László, Celldömölk polgármestere köszöntőjében kiemelte: Vas megyében a néptánc nagy múlttal rendelkezik: sok településen őrzik a hagyományokat az egészen kicsi falvaktól a városokig. Örömét fejezte ki, hogy a nézőtéren sok kisgyermeket lát, velük, az utánpótlással és a pedagógusok munkájával biztosított a hosszú évszázadok alatt kialakult néptánckultúra továbbvitele. Emlékeztetett arra is, hogy a művelődési központ 2012-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, osztozva a születésnapon a Kemenesalja Néptánccsoporttal. Az 1970-es években az intézmény a régió egyik legnagyobb színpadával rendelkező művelődési központja volt; táncos rendezvényeikre külföldi együtteseket is hívhattak fellépni – ezzel felpezsdült a környék kulturális élete is. Jövőre a város ünnepel: nemcsak januárban, hanem ősszel is szerveznek nagyszabású rendezvényt, ahova a tánccsoportokat várják.

 

A Vasi Néptáncpanorámán idén tizenegy csoport (többek között szombathelyiek, szentgotthárdiak, kőszegiek, sárváriak, nickiek, vaskeresztesiek és gencsapátiak) és négy zenekar képviselte a vasi folklórt – tudtuk meg Korbacsics Tibortól, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Kulturális Egyesület vezetőjétől, a rendezvény szervezőjétől, aki elmondta: a Táncpanorámával az az alapvető céljuk, hogy a vasi néptáncmozgalomról helyzetjelentést adjanak. Kiemelte: a szombaton látottak alapján reménytelien tekintenek a jövőbe, nem kell szégyenkezniük a nagy elődök – Pesovár Ernő néptánckutató és Antal László koreográfus, néptáncpedagógus – előtt. A műfaj két neves képviselője emlékének adózva a Kecskés koreográfiát mutatták be az Ungaresca senior táncosai, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai a Fordulj hozzám című csallóközi lakodalmast állították színpadra, az ungarescások pedig a Táncképek Brueghel nyomán című Antal László-koreográfiával örvendeztették meg a közönséget.

Korbacsics Tibor hozzáfűzte, hogy zsűri előtt mutatták be produkcióikat a fellépők: az ítészek feladata nem az együttesek produkciói közötti sorrend felállítása volt. A műsorokat követő konzultáción beszámoltak észrevételeikről, tanácsokat adtak a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában