Könyvbemutató

2018.11.19. 10:00

Jogáért ki felkél: könyvbemutató az 56-os forradalom dunántúli vezetőjéről

Az 1956-os forradalom tragikus sorsú dunántúli vezetőjéről, Szigethy Attiláról írt könyvet Borbély József történész. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet az Őrvidék Házban mutatták be.

SZMK

Borbély József történész harminc évig tartó kutatásának eredménye a kötet

Fotó: Horváth Balázs

Borbély József történészt, a soproni egyetem nyugalmazott tanárát évtizedek óta foglalkoztatja szülőföldje karizmatikus politikusának alakja és tragikus sorsa. Mintegy harmincévnyi kutatás eredményeként született meg a Jogáért ki felkél című kötet. A könyvbemutatón Borbély József részletesen ismertette a forradalmár életét. Koncepciós per főszereplőjének szánták, de elítélni nem tudták: 1957. augusztus 12-én öngyilkos lett, kivetette magát a győri katonai kórház második emeletéről. A könyvet és szerzőjét méltatta Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő.

Borbély József történész harminc évig tartó kutatásának eredménye a kötet
Fotó: Horváth Balázs

Szigethy Attiláról szólva azt mondta: nagy tragédiája, hogy parasztpárti politikusként a Rákosi-diktatúra méltatlan szerepekbe kényszerítette, de a döntő pillanatban – Nagy Imréhez hasonlóan – nem vált árulóvá. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy most már könyv is megörökíti az 1956-os mosonmagyaróvári és győri eseményeket. A Magyar Nyugat Kiadó vezetője, Gyurácz Ferenc pedig azt hangsúlyozta: eddig kevés fény vetült a vidéki forradalom vezetőire, ezt a hiányt pótolja Borbély József könyve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában