Amadinda a szimfonikusokkal

2018.11.05. 18:06

Kamionnal hozzák az ütőhangszereket az Agorába

Kamionnal hozzák a rengeteg ütőhangszert az Amadinda együttes és a Savaria Szimfonikus Zenekar november 9-én, pénteken 19 órától rendezendő koncertjére az Agora – MSH-ba. A koncertet megelőzi 7-én, szerdán 18 órától a Carmen-szvit „hangos látása” a Bartók Teremben.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Madaras Gergely vezető karmestert kérdeztük, honnan jött az ötlet együtt szerepeltetni az Amadindát a szimfonikus zenekarral.

– Majdnem egyidős vagyok az Amadindával, nekem mindig ünnep volt a koncertjükre menni, megközelíthető zene, mindenkinek szól. A ritmus a legősibb zene, benne van az ember vérében, már az ősemberek is játszották, elég hozzá két kő, két csont vagy két fa – mondta a karmester. – Láttam azt is, hogy az Amadinda mindig nagyon felspannolja a közönséget. Ők teremtették meg az ütőegyüttes fogalmát a világon, az ők működnek együttesként legrégebben, világhírűek, utánuk jöttek létre ilyen formációk. Elképesztő hangszerparkjuk van, ezt egy kamionnal hozzák Szombathelyre. Ezért lesz a koncert a sportházban és nem a Bartók Teremben, mert itt nem férnénk el. Még sosem volt ennyi ütőhangszer egyszerre szombathelyi színpadon.

 

 

Madaras Gergely néhány éve Veszprémben ismerkedett meg Rácz Zoltánnal, egy hasonló – ütőegyüttes szimfonikus zenekarral – koncertet vezényelt ott, és nagyon örült, hogy részese lehet. Gondolta, ezt a szombathelyi közönségnek is hallania kell, a szombathelyi szimfonikusoknak is át kell élniük. Ezért arra kérte az Amadindát, hogy legyen egy olyan közös műsoruk Szombathelyen, amelynek elmélyültebb és közérthetőbb része is van. Így alakult ki az a bombasztikus „dobfesztivál”, amely pénteken a sportházban lesz. A zeneszerzők között van Eötvös Péter, Takemitsu, Bizet/Scsedrin, Debussy. Látni, hallani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában