határon átnyúló projekt

2018.11.17. 07:00

Kompetenciafejlesztés ausztriai és magyar iskolákban

Az ELTE szombathelyi Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja is részt vesz abban a határon átnyúló projektben, amelynek célkitűzése a hazai és osztrák alsó tagozatos általános iskolások kompetenciafejlesztése.

Nemes Judit

Határon átnyúló projektben vesz részt az ELTE szombathelyi intézménye

Fotó: Horváth Balázs

Egyedüli magyar partnerként az ELTE szombathelyi Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja vesz részt a Bécsi Iskolai Hatóság vezette projektben, hogy összefogásukkal, oktatási intézményekből felépülő hálózat kialakítása révén segítsék a határmenti régióban tanuló 6–10 éves gyerekek fejlesztését a szövegértés, a matematika, a természettudomány-technika és az interkulturális-szociális kompetenciák terén.

Határon átnyúló projektben vesz részt az ELTE szombathelyi intézménye
Fotó: Horváth Balázs

A projekt koordinátora Bakó Balázs, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ intézményegység-vezetője, aki elmondta: különösen azon kompetenciák fejlesztését látják a legfontosabbnak, amelyek a munkavállalást segítik elő. Hozzátette: mivel a gazdaságnak egyre nagyobb számban lenne szüksége olyan munkavállalókra, akik a természettudományok területén is fejlett kompetenciákkal rendelkeznek, ezt a területet is bevették a projektbe. Kiemelte, a kompetenciafejlesztés az oktatási rendszer elejétől, általános iskola alsó tagozatától alapvető feladata az iskoláknak, ezért az intézményeknek olyan oktatási anyagokat, feladatbankokat hoznak létre – képzéssel és tanácsadással kiegészítve –, amellyel ezt a fejlesztést megvalósítják.

Bakó Balázs elmondta azt is, hogy a régió mindhárom megyéjében, Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában is hoznak létre egy központot, amelyeknek az a szerepe, hogy információt nyújtson a projektről a felhasználóknak: iskoláknak, pedagógusoknak, szülőknek; valamint ezen központokon keresztül jutnak el a feladatok az oktatási intézményekhez, továbbá képzési, tanácsadó lehetőségeket is biztosítanak. Az iskolákon kívül családok is csatlakozhatnak a projekthez, a kompetenciaközpontba szülő is bemehet és kérhet feladatokat, amelyek szabadon hozzáférhetők lesznek. Az első körben megyénként tizenöt iskolát vonnak be a feladatbankok kipróbálásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában