A szabályok változnak

2018.11.08. 17:56

Lehet szülésznőt fogadni? Nyilatkozott a szombathelyi kórházigazgató

Szervezett keretek között továbbra is lehetőség lesz szülésznőt fogadni a kórházban, de ez nem zavarhatja az osztály működését.

Budai Dávid

Fotó: Shutterstock

Nem szűnik meg a szülésznőválasztás lehetősége a Markusovszky Kórházban, de bi­zonyos szervezési változtatások, jogi és rendszerbeli szabályozások valóban életbe lépnek januártól – tudtuk meg prof. dr. Nagy Lajos kórházigazgatótól. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kismamák egy részénél valós igényként vetődik fel, hogy egy szakképzett szülésznő kizárólag őt segítse szülés közben. A kórház szülészete eddig is rendelkezett a szülésznő felkérésének módjáról és szabályairól, de a gyakorlatban ezek a szabályok nem érvényesültek maradéktalanul, ezért is szükséges annak felülvizsgálata és módosítása – tudtuk meg.

Fotó: Shutterstock

A kórháznak a szülő nők lehetőség szerinti maximális védelméért az a szándéka, hogy kizárólag szabályozott keretek között legyen lehetőség a szülésznő szabad választására oly módon, hogy a tevékenység felelősségi háttere egyértelművé és rendezetté váljék. Ezt erősíti továbbá az a kormányzati szándék is, miszerint a kórházi és a magánegészségügyi tevékenységet élesen el kell választani egymástól. A kórház menedzsmentjének ha­tározott célja, hogy megteremtsék az anyák számára a lehető legnagyobb biztonságot, erre a kórházban dolgozó szülésznők is teljes mértékben alkalmasak. Amennyiben egy anyának a kórházi beosztásban dolgozó szülésznők mellett olyan többletigénye van, hogy egy szülésznő a szülés ideje alatt kizárólag az ő rendelkezésére álljon, akkor erre a továbbiakban is lehetőség van, ez azonban kizárólag rendezett jogviszonyban és tisztázott felelősségi keretek között történhet, valamint a felkérés alapján végzett tevékenység nem akadályozhatja és nem zavarhatja az érintett osztály működésének menetét – hangsúlyozta az igazgató.

Mint ismeretes, egy héttel ezelőtt terjedt el a hír egy Facebook-posztban, hogy januártól nem lehet szülésznőt fogadni Szombathelyen, a bejegyzéshez rengetegen szóltak hozzá, akik jellemzően nemtetszésüket nyilvánították ki, bár akadtak olyanok is, akik szerint az éppen szolgálatban lévő szülésznők is lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Egy hozzászóló szerint nem a fogadott vagy beosztott szülésznők kedvessége és hozzáállása közti különbséggel van baj, hanem azzal, hogy ha nem lehet szülésznőt fogadni a jövőben, azzal a biztonság­érzetet veszik el az anyáktól. A tájékoztatás szerint tehát a kórház vezetése nem akarja megfosztani ettől a biztonság­érzettől a kismamákat, csak azt szeretnék, ha mindez a jövőben szervezett keretek között történne. A szülésznők vállalkozóként vagy cégbe tömörülve továbbra is segíthetik a kismamákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában