Ismét élni fog az alkotóház

2018.11.15. 11:30

Százhatvanmillió forintból újítják meg az egykori velemi Stirling-villát és a környezetét

Nemsokára újra birtokba vehetik a helyiek az alkotóházat: egy projekt révén megújul az épület és ismét betöltheti régi funkcióját: közösségi térként, turisztikai központként működhet, rendezvények helyszíneként szolgálhat.

Nemes Judit

Ágh Péter, dr. Kondora Bálint megyei alelnök, Szél Józsefné, dr. Balázsy Péter az alkotóháznál Fotó: Unger Tamás

Élettel telnek meg az alkotóház falai – a velemiek a felújítási munkákat követően birtokba vehetik az épületet. Szél Józsefné polgármester elmondta: újra használatba kapták az alkotóházat és a turisztikai projekt révén rendbe is tudják tenni. Az elmúlt években a település régi iskoláját használták közösségi térként, ám az szűkösnek bizonyult, a megújult alkotóházzal nagyobb teret kapnak a rendezvényeiknek is. A településvezető elmondta: nyáron már tartottak programokat a helyszínen: itt köszöntötték például Törőcsik Marit, amikor a település díszpolgári címet átvette. A felújítás a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumvezetésével megvalósuló, Barangolás a megyei értékek mentén Vas megyében elnevezésű projekt részét képezi. A pályázatot a települési önkormányzatokkal való igényfelmérő egyeztetések alapján állították össze a hivatal munkatársai. Céljuk volt, hogy a helyi táji és kulturális értékeken alapuló fejlesztés minőségi, akár többnapos kikapcsolódási, kirándulási, töltekezési lehetőséget, programot biztosítsanak a környékre érkezőknek.

Ágh Péter, dr. Kondora Bálint megyei alelnök, Szél Józsefné, dr. Balázsy Péter az alkotóháznál Fotó: Unger Tamás

Az egykori Stirling-villa földszinti részét akadálymentesítik, kiállítóteret és vizeshelyiségeket hoznak létre benne. Kialakítanak egy, a nap 24 órájában nyitva tartó mosdót és szerszámtárolót, ezek a helyiségek a látogatók, turisták számára elérhetők lesznek, a foglalkozások, bemutatók időpontjától függetlenül. Felújítják a nagyterem színpadát, nézőtér és közösségi bemutatótér is helyet kap benne. Kívülről is megszépül az épület: korszerűsítik a környezetet, parkosítják az udvart, járdát építenek a kaputól a bejáratig. Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője elmondta: a projekt, amelynek része a villa és környezete megújítása, Kőszeghegyalja egészét célzó pályázatokhoz kapcsolódik – amelynek keretében a település infrastruktúráját, a csapadékvíz elvezetését követően a villát és környezetét is megújítják. Hozzátette azt is, hogy további fejlesztésükként a Szent Vidnél távcsöves kilátóhelyet létesítenek.

 

Ágh Péter országgyűlési képviselő kiemelte: Vas megye egyik ékessége Kőszeghegyalja, az itt található települések olyan értékekkel, közösségi élettel rendelkeznek, amelyekre egész Vas megye büszke lehet, ezeket az értékeket szeretnék bemutatni mind a megye, mind az ország lakóinak. Ezzel a projekttel is hozzájárulnak ahhoz, hogy megmentsék az itteni értékeket a következő generációknak, valamint a megye turizmusának erősítéséhez is fontos lépés az alkotóház felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában