Márton ünnepén

2018.11.09. 20:44

Szent Márton tiszteletére lámpásokkal vonultak Szombathelyen

Szent Márton tiszteletére vonultak lámpásokkal a székesegyházból a hívek és ünneplők a Szent Márton templomhoz.

Budai Dávid

Fotó: Horváth Balázs

A Szent Márton heti programok közül pénteken délután kezdődött az egyik legfontosabb és leglátványosabb esemény. A székesegyházban 17 órakor kezdődött a Szent Márton-vesperás, amelyre folyamatosan érkeztek a hívek, még alvó lámpásaikat maguk mellé téve hallgatták, mi mindent tanít a mai embernek Szent Márton élete. 18 óra előtt néhány perccel aztán a sok száz fős tömeg hosszú tömött sorokban megindult a Szent Márton templom felé. Ahogyan mindig, a légiósok vezették a menetet, őket követték az egyház és a város elöljárói, a kispapok, a fúvósok, a kórus, majd mindenki más, aki szeretett volna lámpásával fényt vinni a szombathelyi éjszakába.

 

A lassan haladó ünnepélyes menet fél óra elteltével érkezett meg a Szent Márton térre. Itt a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd meghallgatták Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök köszöntjét, aki hangsúlyozta Szent Márton ebből a városból indult, hogy aztán egész Európában hirdesse az igét.

– Szombathely olyan város, ahol tisztelik a hagyományokat, mondta Dr. Puskás Tivadar polgármester utalva az összegyűlt hatalmas tömegre. Mindenki ismeri azt a történetet, amikor Szent Márton kardjával kettévágta köpenyét, hogy azt egy koldusnak adja, azt azonban kevesen tudják, hogy ezt követően a körülötte állók azt gondolták, ők is megoszthatták volna köpenyüket, hiszen ezzel nem szenvedtek volna hátrányt. Mindannyiunknak lehetősége van arra, hogy segítsen másoknak. Szombathely a segítés városa, a kezdeményezés célja azonkívül, hogy minél többen megtanulják az újjáélesztést az, hogy gondolkodásunk alapja a segítés eszméje legyen – hangsúlyozta a polgármester.

A fáklyás felvonulás szokása a német nyelvterületről terjedt el, ahol a fény a jó cselekedeteket szimbolizálja, így őrizve Szent Márton emlékét. A megyeszékhelyen az ezredfordulón elevenítették fel a lampionos felvonulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában