Díszeket barkácsolhatunk

2018.12.16. 15:30

A dióhéj és a fahéj is jól mutat a karácsonyfán: ötletekkel szolgálunk

Ez még jó lesz valamire – mondogatjuk gyakran, amikor sajnálunk kidobni egyszer már felhasznált csomagolópapírt, szalagot, masnit, egyéb apró díszítőelemet. Németh Viktória ajándéktárgy-készítő is ebbe a táborba tartozik: tőle kaptunk tippeket, hogy milyen anyagokkal tehetjük egyedivé az ünnepekkor a fenyőfánkat.

Nemes Judit

Németh Viktória az általa készített kicsiny szépségek birodalmában

Fotó: Horváth Balázs

Kartonpapír, hullámpapír, száraz virág – ebből állt az az ajándékkártya, amely megváltoztatta Németh Viktória életét, pontosabban tette kerekebbé azt: lenyűgözte a kézzel díszített papiros bájossága, színeinek harmóniája, a gondos anyagválasztás.

Ekkor határozta el, hogy ő is készíteni fog családtagjainak és munkatársainak is hasonlót – a siker nem maradt el. Ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy ne csak képeslapokat, ajándékkártyákat készítsen, hanem dísztárgyakat is.

– Mindig is szerettem összerakni dolgokat különböző alapanyagokból, elkezdtem egyre bővíteni a palettámat, elsőként dióbabával – mondja Viktória, közben egy dobozból előkerül egy apró, dióhéjbölcsőben fekvő papírcsöppség, mosolygós arccal. Elkészítése egyszerűnek tűnik, ám gyakorlott kezeket igényel a precíz kivitelezés: kell hozzá félbe tört dió héja, pamutcsipke, termovelúr anyag, meggymag. A termovelúrdarabka adja a baba bepólyázott testét, amely csipkedíszt kapott. Meggymag az arcocska – ezt festeni sem kell feltétlenül, világos pasztelles árnyalata is megfelelő, ám igény szerint sötétíthető.

Németh Viktória az általa készített kicsiny szépségek birodalmában
Fotó: Horváth Balázs

A pólyást ragasztóval rögzítjük a mini bölcsőben, ha karácsonyfára aggatnánk, vékony díszcérnát rögzíthetünk rajta és kész is van. Viktória kiemeli: amikor ilyen babát készítünk, nagyon figyeljünk oda az arc, különösen a szemek megrajzolására (ehhez célszerű filctollat használni): barátságossá vagy éppen komorrá is teheti egy jól vagy kevésbé jól irányzott vonás. Nemcsak baba, hóember is van a repertoárban: teste préselt papírgolyó, amelyből kettőt helyez egymásra, egyik a törzs, másik a test. Miután a hóember arcot kapott, sapkával és sállal is felöltöztette: régi pulóverjeit bontotta fel, azokból csomózott és varrt fejfedőt és nyakravalót. A „hómukik” – ahogy Viktória elnevezte a pöttöm hóembereket – készítéséhez sincs szükség drága eszközökre, és a gyermekeket is bevonva a munkába igazi családi program kerekedhet ki belőle.

Az ötletek sora végtelen: függönyrojtból apró hercegnők ruháját és frizuráját lehet elkészíteni. Ha azonban nem szeretnénk bíbelődni az anyagokkal, fahéjrúdra ragaszthatunk apró fa fenyőfát vagy szívet; a fahéjat díszcérnával felfüggeszthetjük a fára. Adventben hétvégenként kiváló alkalom kínálkozik arra, hogy a gyermekeket magunk köré gyűjtsük és alkossunk: dióbabát, hómukit vagy hercegnőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában