Felírta a tudomány térképére

2018.12.11. 07:00

Emléknapot és konferenciát tartottak Festetics Imre gróf tiszteletére Simaságon

A „genetikus gróf”, Festetics Imre emlékére rendeztek konferenciát a művelődési házban, az ország minden részéből érkeztek előadók. Az eseményen megkoszorúzták a temetőfalnál lévő emléktábláját is.

Merklin Tímea

Takács Győző, Ágh Péter, Molnár László,Seregi János, Korsós Zoltán a konferencián

Fotó: Ohr Tibor

A simasági születésű, Kőszegen elhunyt Gróf Festetics Imre császári és királyi kamarás, helyi nagybirtokos merinói juhokkal foglalkozott, és a beltenyésztés során örökléstani törvényeket fedezett fel a nagy genetikus, Gregor Mendel előtt.

A rendezvényen Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Festetics Imre volt az, aki Simaságot a tudomány térképére felhelyezte, mégpedig forradalmi cikkével, amelyben összefoglalta genetikai téziseit. A gróf identitást tudott adni a településnek.

Takács Győző, Ágh Péter, Molnár László,Seregi János, Korsós Zoltán a konferencián
Fotó: Ohr Tibor

A 200 évvel ezelőtti örökség rámutat: mindenki a saját élethelyzete által felelősséggel bír a társadalom felé.

– Festetics gróf az a fajta nemes volt, akit a nemesi vér kötelezett: műveltségét, tudását a köz javára fordította, tehetségét a legjobb módon igyekezett továbbadni. Kőszegen felújították a Festetics-palotát, büszke lehet rá a város. Simaságon is sok teendő volna az épített örökség mentésében, a megfelelő forrásokra várnak. Ágh Péter reményét fejezte ki, hogy az induló Magyar falu programban erre is adódik majd lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában