idén az utolsó

2018.12.10. 10:33

Huszonöt plusz egy napirend – Ülésezik a szombathelyi közgyűlés

Mozaikvédő helyett útfelújítás, három új műfüves focipálya, új könyvtár Kámonban: idei utolsó rendes ülését tartja a szombathelyi közgyűlés. Huszonöt napirendi pont szerepel az ülésen, egyet pedig zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők.

Bakos Ágnes

Fotó: VN-archív

Az idei költségvetés negyedik módosítása, valamint a jövő évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet megalkotása is téma lesz a mai közgyűlésen – a kilencedik napirendi pont lesz mindkettő.

A város Integrált Településfejlesztési Stratégiája az első napirend a közgyűlésen. A stratégia újragondolására a 2021 és 2027 közötti európai uniós fejlesztési időszakra való felkészülés miatt volt szükség. A jelenlegi stratégia 2014-es, azóta megkezdődtek, illetve több esetben előkészítés alatt állnak a TOP és a Modern Városok Program fejlesztései, megváltozott a gazdasági környezet, átalakultak a közlekedési kapcsolatok – sorolja az előterjesztés.

A második napirend az URBACT III MAPS projekt, 11-es Huszár úti laktanya rehabilitációja, amelyhez akcióterv készült. Bővebben erről IDE kattintva olvashat.

A Gothard-kastély részletes megvalósíthatósági tanulmányával is foglalkoznak a képviselők.

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a kastélykert bérlőjével, valamint a Gothard-hagyaték kezelőjével is tárgyalásokat kezd az önkormányzat.

Az egészségügyi alapellátás is témát ad: például a védőnői szolgálatok gondozotti létszámában nagy az egyenlőtlenség, át kell rendezni a körzeteket, valamint közterület-elnevezések miatt is módosítani kell a rendeletet.

Három műfüves labdarúgó pályát építene az önkormányzat a Városligeti Sporttelepen, a Markusovszky utcában – a Magyar Labdarúgó Szövetséghez pályázhat a város.

Eladnák a Kámoni Fiókkönyvtár jelenlegi épületét, a Szófia u. 31. szám alatti önkormányzati épületet, várhatóan 30 millió forintért. Nem marad könyvtár nélkül a városrész: a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ területén épülhet új könyvtár.

A romkert is téma lesz: a Szent Márton Terv II. ütemben terveztek védőépületet a romkert mozaikja fölé. Az elkészült vázlattervet bemutatták a fejlesztéssel érintett terület tulajdonosának, a Szombathelyi Egyházmegyének – alapjaiban más véleményen van a tulajdonos, ezért a ma közgyűlés elé kerülő határozati javaslat szerint inkább önkormányzati utak újuljanak meg a romkert turisztikai fejlesztése helyett.

Tárgyalnak a képviselők a Schrammel-életmű elhelyezéséről is, valamint az önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési tervéről. A településrendezési eszközök is témát adnak, valamint az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.: a helyi járatos buszokat jövőre is az ÉNYKK üzemelteti és kisebb menetrendi módosítások is szerepelnek az előterjesztésben.

A közlekedés a fizető parkolók kapcsán is téma lesz: szeptember óta fizető parkolók vannak a Vasút utcában, a Hefele szakközépiskola „felmentést” kért, ingyenes parkolási lehetőséget.

A város közigazgatási területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és ártalommentes elhelyezése is téma lesz ma, valamint a SZOMHULL: a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. részére tagi kölcsönt biztosíthat az önkormányzat, és megválasztják a cég ügyvezetőjét. Ugyancsak vezetői álláshelyről tárgyalnak a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár élére: elfogadhatják az igazgatói álláshelyre kiírandó pályázatot.

A Szombathelyi Parkfenntartási Kft.-vel vállalkozási szerződés készül, a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesülettel pedig feladatellátási megállapodás.

Várhatóan jóváhagyják az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar között kötendő közszolgáltatási szerződést.

Zárt ülésen döntenek a képviselők szombathelyi diákok részvételének támogatásáról az Arany János Tehetséggondozó Programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában