Jelenlegi és öregdiákok munkáit árverezik el

2018.12.08. 12:00

Jó ügyért fogtak össze a Nagy Lajosban

Jótékonysági akció kerekedett egy irodalom órai feladat eredményéből a Nagy Lajos Gimnáziumban. A kezdeményezéshez öregdiákok is csatlakoztak: a saját készítésű képekre, ékszerekre, használati tárgyakra árverésen felajánlott összegekből olyan gyermekeket lepnek meg, akik mástól nem számíthatnak ajándékra.

Nemes Judit

Kilencedikesek irodalom óráján született meg a gondolat, hogy a diákok saját kezük munkája által gyűjtsenek kisgyermekeknek, hogy karácsonyi ajándékkal lephessenek meg olyan apróságokat, akik – családjuk anyagi körülményei miatt – nem számíthatnak játékokra a fenyőfa alatt. – A kilencedik évfolyamos irodalom órákon sok kreatív feladat van, amelyben a diákok olyan arcukat mutathatják meg, amire különben nem derülne fény. Az egyik tanuló, egy őrségi fazekascsalád leánya – olyan festett agyagmedált készített, ami tovább gondolkodásra késztetett: nagyobb ügyet szolgálhatnának az ékszer felajánlásával – mondta el a kezdetekről a jótékonyági akció ötletgazdája, Pinezits Helga tanárnő. Az ötletet tettekre váltották: előbb az iskola jelenlegi, majd öregdiákjai között hirdették meg a felhívást, hogy készítsenek saját kezűleg ajándék- vagy használati tárgyakat, amelyeket az intézmény közösségi oldalán zajló jótékonysági árverésre felajánlanának. A lelkesedés nem maradt el, sorra jelentkeztek a gyermekek és már végzettek az alkotásaikkal, amelyek közül húszra lehet licitálni. Az agyagmedál készítője, Anna kilencedik osztályba jár: – Nagyon megörültem, hogy a munkámmal ilyen kezdeményezést indítok el, ugyanakkor félelemmel is eltöltött, hogy mi kerekedik ki belőle. Az agyaghasználat teljesen megszokott számomra már gyermekkorom óta. Legszívesebben ékszereket készítek, egyik festéses eljárással készített munkám volt a medál, amelyet elhoztam az órára – tudtuk meg Annától.

 

Tóth Kristóf, 11. B osztályos tanuló különleges fotót készített, egy általa először használt technikával: dibond kasírozással, azaz több réteg alumíniumlemezre nyomtattatot fotót, amit aztán kasírozással fixálnak. Horváth Barbara 10. A osztályos diák gipszképeket készített szalvétatechnikával: – A diákönkormányzat hívta fel a figyelmet a lehetőségre, amire az első pillanatban rábólintottam: jó célra ajánlhatjuk fel a munkáinkat és egyfajta bemutatkozási lehetőségként is szolgál a kezdeményezés számunkra – mondta el Barbara. Sipos Gyöngyvirág, 11. A-s tanuló saját rajzaival díszített vászontáskákat ajánlott fel a kezdeményezésre: – Engem Pinezits tanárnő keresett meg a pályázattal és nagyon megtetszett az ötlet, hogy jótékony célra ajánlhatom fel a táskáimat. A tizenévesek mellett öregdiákok figyelmét is felkeltették – emelte ki Pinezits Helga, hozzátéve, hogy olyan volt diákjuk is elküldte ajándékát, aki jelenleg nem Szombathelyen él. Az első és a második adventi vasárnap közötti időre meghirdetett árverésen összegyűlt pénzből játékokat vásárolnak majd olyan kisgyermekeknek, akik mástól nem számíthatnak ajándékra. Az ünnepélyes átadó december 21-én délelőtt a Agora-Savaria Filmszínházban lesz: gálaműsor keretében adják át a meglepetéseket a kicsiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában