Ünnep stressz nélkül

2018.12.10. 14:00

Kis odafigyeléssel békében telhet el a karácsony

A karácsony a szeretet ünnepe, ideális esetben az örömszerzésről és a közös időtöltésről szól. Ilyenkor minden elcsendesedik. Az ünnepeknek ugyanakkor van egy másik oldaluk is, sokan komoly stresszként élik meg az év végi idő­szakot.

Lakosi Gabriella

Fotó: Horváth Balázs

A stressz normális reakció, a túléléshez kell. A karácsonyhoz tartozhat örömteli, pozitív stressz: például megélni az ajándékozás örömét. Másoknak viszont a készülődés nem okoz elégedettségérzést. Akad, aki úgy érzi, nincs elég ideje vagy pénze arra, hogy megfeleljen az – akár a saját magával szemben támasztott – elvárásoknak, tudtuk meg Desits Mónika fitoterapeutától.

A ránk zúduló feladatok, akár a munkahelyen, akár otthon, komoly nyomást jelenthetnek. Amikor az ünnephez kapcsolódó feladatokat nem lehetőségként, hanem kényszerként éljük meg, akkor könnyen úgy érezhetjük, elvesztettük az irányítást saját életünk felett. Ez nemcsak a karácsonyi időszakban van így, de ilyenkor egy arra hajlamos személyiségnél erőteljesebbé válhatnak a tünetek.

Sűrű programok, szoros határidők. Ezek mind megviselhetik a szervezetet. Sokan nem kérnek segítséget ilyenkor a háztartási teendőkben sem: úgy érzik, csak ők tudják megfelelően elvégezni a feladatot. Ez pedig könnyen kimerültséghez vezethet. Ráadásul sok munkahelyen jellemző az év végi hajtás, a diákoknak pedig ilyenkor a vizsgaidőszakban kell helytállniuk. Ezek összeadódva akár betegséget is elő­idézhetnek.

Desits Mónika fitoterapeuta az ünnepi stresszre is tud megoldást

– A hosszan tartó negatív stressz testi tüneteket is kiválthat: magas vérnyomást, gyomor- és emésztési problémákat, jelentkezhet depresszió és a pánikbetegség is – hangsúlyozta Desits Mónika. A legfontosabb, hogy kiderítsük, mi okozza a stresszt. Fizikai kimerültség, szellemi fáradtság vagy lelki leterheltség. Minden esetben fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű éjszakai pihenés. Ilyenkor ugyanis nem csak alszunk: az agyunk ebben az időszakban dolgozza fel és rendszerezi a nappali élményeket. A nyugodt éjszakához nagy segítség lehet a macskagyökér vagy a komló. Fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is. Az elalváshoz kell melatonin, ez pedig csak sötétben termelődik. A legjobb, ha elalvás előtt kikapcsolunk minden elektromos eszközt. Sokat segíthet, ha az ágyba nem visszük magunkkal a telefonunkat.

Problémáinkkal mindig for­dulhatunk a természet patikájához: akár teaként, akár más készítmény formájában is segíthetnek a gyógynövények. Fizikai kimerültség esetén ajánlott a ginszeng és a matcha­por. Idegi kimerültségnél citromfű, orbáncfű, golgotavirág és levendula. Egy családi összejövetelen sok eltérő személyiségű és gondolkodású ember gyűlhet össze, ami komoly konfliktusokhoz is vezethet. Fontos, hogy ilyenkor időt szakítsunk önmagunkra, akár egy magányos esti sétán. Gondoljuk át: az adott nézetkülönbség milyen hatással lesz az életünkre egy nap, egy hét, egy hónap, egy év vagy tíz év múlva. Ez segíthet meghatározni a probléma súlyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában