Gazdag élet elbeszélve

2018.12.15. 07:00

Lak István a Vakok Világában is rendszeresen publikált

Lak István tanár, újságíró, szerkesztő mutatta be A tövises tarlóktól a hangoskönyvekig című könyvét a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének klubhelyiségében.

Tersztyánszky Krisztina

Lak István (balra) fontosnak tartotta a szombathelyi bemutatót

Fotó: Horváth Balázs

A ma már a 80. életévén túl járó szerző 1974-től több mint három évtizeden át publikált a Vakok Világa című folyóiratban. Amint a tegnapi bemutatón elmondta, 539 cikke látott napvilágot addig, amíg vissza nem vonult a rendszeres tollforgatástól. Ekkor kezdte el a könyv összeállítását, amely tulajdonképpen egész életművét összegzi. A kötetet mindenképpen szerette volna Szombathelyen is bemutatni, mivel nagyon sok Vas megyei vonatkozása van.

Lak István (balra) fontosnak tartotta a szombathelyi bemutatót
Fotó: Horváth Balázs

Ezek közül többre kitért a tegnapi beszélgetésen is, a legfontosabbak közt említve a Hóbor Ferenchez, a szombathelyi, vakokat foglalkoztató létesítmény vezetőjéhez fűződő kapcsolatát. A könyv több fejezetbe gyűjtve tartalmazza az egyes ismeretterjesztő írásokat és visszaemlékezéseket. A bemutatón Kopcsándi Gyuláné beszélgetett az alkotóval, sorra véve az egyes témaköröket. A szülőfaluhoz, Hercegfalvához fűződő írásokat, a paraszti munkák leírását, a család történetét, majd a már vakon megélt évtizedek megpróbáltatásait. A szerző különös figyelmet szentel a kapcsolatoknak, barátoknak, munkatársaknak, segítőknek, a vakok egyesülete turistaszakosztályával tett Kárpát-medencei utazásoknak. 15 évig vett részt Tatabányán a Fekete István-emlékversenyen, amely a vakok jelentős irodalmi vetélkedője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában