Kuriózumkoncert a sportházban

2018.12.02. 11:00

Régizene kedvelőknek: a Moszkvai Patriarchátus Kórus ősi pravoszláv egyházzenét énekel

A világhírű Moszkvai Patriarchátus Kórus magyarországi turnéja keretében az Agora – Művelődési és Sportházba is megérkezik Anatoly Grindenko vezetésével. Koncertjük december 17-én 19 órakor kezdődik.

VN

A kórust 1983-ban alapították

Fotó: VN

A Moszkvai Patriarchátus Kórus az ősi pravoszláv egyházi zene világszerte elismert, egyik legautentikusabb előadója. Csak öt magyar városban lépnek fel: Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten. Műsorukban szerepel 16–17. századi bizánci egyházzene, valamint a második részben elhangzanak 19. századi nagy orosz szerzők (Rachmaninov, Csajkovszkij) művei és régi orosz népdalok feldolgozásai is.

A kórust 1983-ban alapították
Fotó: VN

Az együttes állandó vendége a nagy nyugati zenei fesztiváloknak, óriási sikerrel szerepeltek már a New-York-i Lincoln Centerben is. A kórust 1983-ban alapította Anatoly Grindenko karmester, zenetörténész, teológus, viola da gamba szólista. A célja az volt, hogy a közönség újra felfedezze az ősrégi kéziratokban fellelhető alkotásokat.

A hallgatóságot lenyűgözi a kórus fenséges, archaikusan tiszta hangzása, és az az átszellemültség, amely már szinte egy évszázadokkal ezelőtti titokzatos zenei misztériumra nyit ablakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában