Események

2018.12.14. 14:00

Régmúlt, múlt és jelen egy albumban – könyv a Vas megyei mentők 70 évéről

Hetven esztendeje működik országosan és Vas megyében is mentőszervezet, ez alkalomból új kiadványt jelentettek meg. Az albumban megjelenik a két korábbi kiadás – az ötvenedik és a hatvanadik évfordulóra összeállított albumok – tartalma is, bővítve az utóbbi tíz év eseményeivel.

Nemes Judit

Dr. Pápai György, Kovács Ferenc, Kozma Norbert

Fotó: Horváth Balázs

A városháza házasságkötő termében gyűltek össze a megyében dolgozó aktív és már nyugállományba vonult mentők és a társszervezetek kép­viselői, hogy elsőként vehessék kézbe A Vas megyei mentők 70 éve című albumot. Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója köszöntőjében a szervezet fennállásának 70. évfordulójához kötődően kiemelte: a mentők szervezetét méltán lehet nevezni hungarikumnak, folyamatban is van a hungarikummá minősítése. Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének regionális igazgatója beszédében azt mondta: Vas megyében elsőként, május elejére a teljes géppark megújult: mind a 26 mentőautójuk már új sárga autó.

Dr. Pápai György, Kovács Ferenc, Kozma Norbert
Fotó: Horváth Balázs

Elmondta azt is: megújult országosan a mentésirányítás, a régi papíralapú adatrögzítést digitális rendszer vette át. A szervezet történetének 1948 előtti történetéből Lendvai Rezső nyugalmazott mentőtiszt emelt ki részleteket: 1914-ben például olyan – akkoriban modernnek számító, helyi mesterek alkotta – kocsi állt a szombathelyi mentők rendelkezésére, amelynek a belső terét lehetett fűteni. Puskás Tivadar polgármester, korábbi mentőorvos a kötet egyik szerkesztőjeként mutatta be a kiadvány felépítését: mindhárom kötet előszava megtalálható a legújabban. A kiadványban bemutatják a megyei mentőállomásokat, a mentőmúzeumot, a rendezvényeiket. Köcse Tamás, a Vas Megyei Mentőszervezet vezető mentőtisztje, a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány ügyvezető elnöke a harmadik kiadás újdonságait ismertette. Végül okleveleket adtak át a kötet létrehozásában közreműködőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában