A válogatott is szóba került

2018.12.01. 21:56

Stieber Zoltán jól érzi magát Amerikában az MLS-ben

Összességében jó szezont zárt az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő DC United futballistájaként a Sárvárról indult Stieber Zoltán.

Tóth Gábor

Stieber Zoltán az idén öt gólig jutott a DC United mezében

Fotó: DCUnited.com

Stieber Zoltán tavaly augusztusban, a 2017-es bajnokság végén igazolt a DC United gárdájához – így a 2018-as pontvadászat volt az első teljes szezonja az MLS-ben. A 30 esztendős, 26-szoros válogatott középpályás stabil játékosa volt a hosszú idő után a rájátszásba ismét bejutó United gárdájának (Amerikában márciustól októberig tart az alapszakasz, aztán következik a rájátszás), öt góllal, hét gólpasszal segítette a csapatát.

– Érdekes volt ez a bajnokság, hiszen annak első felében szinte csak idegenben léptünk pályára, így nehezen gyűltek a pontok – fogalmazott a téli pihenőjét itthon töltő Stieber Zoltán. – Rengeteget utaztunk, különféle időzónákban, különböző időjárási körülmények közepette léptünk pályára. Aztán július 14-én átadták az új stadionunkat, és attól kezdve a mérkőzéseink zömét hazai pályán vívtuk. Jól hajráztunk, jöttek a győzelmek, bejutottunk a rájátszásba – ezzel a vezetőség, a szakmai stáb elsődleges célkitűzését teljesítettük. A rájátszásban viszont az első körben kiestünk, 11-esekkel a Colombus Crews jutott tovább. Kis szerencsével akár mi is bejuthattunk volna az elődöntőbe – ezért van bennem némi hiányérzet. A szezon jól kezdődött számomra, rendre kezdő voltam, sok időt tölthettem a pályán, gólokat rúgtam, gólpasszokat adtam, fontos taktikai szereppel bíztak meg. Aztán szeptemberben hazajöttem a válogatotthoz, három bajnoki­ról így lemaradtam, és mire visszatértem, már betöltötték a helyem. Onnantól azért már kevesebb lehetőséget kaptam. De összességében elégedett vagyok a szezonommal, alkalmazkodtam az MLS körülményeihez, érzésem szerint megfeleltem a követelményeknek.

Stieber Zoltán az idén öt gólig jutott a DC United mezében
Fotó: DCUnited.com

– Azzal, hogy bejutottunk a rájátszásba, automatikusan 2020-ig kitolódott a szerződésem – folytatta Stieber Zoltán. – Jól érzem magam a Unitedben, mert a csapat fejlődőképes, évről évre erősebb – idén például le tudtunk igazolni egy Wayne Rooney-szintű klasszist. A körülmények minden igényt kielégítenek, a célok komolyak, és szeretem a várost is. Ám Amerikában a játékosok nem a klubokkal, hanem a bajnokságot kiíró szövetséggel állnak szerződésben – ami azért elég érdekes helyzet. A DC-nél érzésem szerint számítanak rám, de nem kerültem be a tizenegy úgynevezett védett játékos közé – minden klub tizenegy játékost védhet le, a keret többi futballistájáért elvileg bejelentkezhet másik csapat. Óriási sakkozás megy ilyenkor, minden klub különböző szempontok alapján védi le a játékosait. Sok helyen megfordultam már, de ilyen helyzetben még nem voltam – tulajdonképpen nincs beleszólásom a sorsomba. De profi labdarúgó vagyok, ha csapatot kell váltani, akkor váltok, és alkalmazkodom az új körülményekhez, az új társakhoz. Az mindenesetre megnyugtató, hogy még két évig él az MLS-szerződésem. Most a United szakmai stábjától kapott edzésterv szerint dolgozom – és a dolgok jelenlegi állása szerint januárban Washingtonban kezdem el a felkészülést.

– Szeptember 8-án voltam utoljára válogatott, akkor nagyon jól ment a játék a klubomban, a nemzeti csapat két utolsó összetartására azonban nem kaptam behívót, így négy válogatott mérkőzésről lemaradtam – tette hozzá Stieber Zoltán. – Egyelőre nem beszélt velem a szövetségi kapitány, de vélhetően hamarosan egyeztetünk. Nem egyszerű Amerikából hazajönni, az MLS nem alkalmazkodik az európai válogatottak menetrendjéhez, de ha hívnak, én jövök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában