kiváltságlevél

2018.12.12. 14:00

Visszakerült Szombathely tulajdonába az 1607-es becses dokumentum

Visszakerült Szombathely tulajdonába a város 1607-ben kiadott – legrégebbi fennmaradt – kiváltságlevele, amelyre két évvel ezelőtt bukkantak az Egyházmegyei Levéltárban. A több mint 400 éves dokumentumot Székely János megyés püspök adta át Puskás Tivadar polgármesternek a városházán, a kiváltságlevélről megjelent friss kötet bemutatóján.

SZMK

A dokumentumot Székely János megyés püspök adta át Puskás Tivadar polgármesternek

Fotó: CsG

1607-ben Náprági Demeter győri püspök mint Szombathely földesura adta ki és látta el pecséttel a város kiváltságlevelét, amely többféle privilégiumot is biztosított a középkori településnek. Rögzítette például, hogy a város polgárai összes járandóságukat évi egy összegben (200 forintban) megválthatják, a gyilkosságot, lopást és úton­állást kivéve minden ügyben saját bíróságuk ítélkezhet, és a szabad borkimérés jogával is felruházta az itt élőket. A latin nyelvű, eredetileg pergamenre, kézzel írott dokumentumot reprezentatív kötetben jelentette meg a Szülőföld Könyvkiadó az Egyházmegyei Levéltárral és a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárával közösen.

A dokumentumot Székely János megyés püspök adta át Puskás Tivadar polgármesternek
Fotó: CsG

A kötet bemutatóján a privilégiumlevél történetét Puskás Tivadar polgármester idézte fel, hozzátéve: 1605-ben a Németújvárra menekített városi levéltári iratok egytől egyig elpusztultak egy tűzvészben, így kizárólag ebből az 1607-es oklevélből ismerhető meg a korábbi kiváltságlevelek tartalma. A polgármester a most megjelent könyv díszkötéses példányát adta ajándékba a püspöknek. Székely János köszöntőjében Gosztonyi János 16. századi püspök szavait idézte, aki az ország kulcsának és kapujának nevezte Szombathelyt, ahol jámborsággal és buzgósággal tisztelik Szent Márton emlékét, és erre intette a mai városlakókat. Rétfalvi Balázs, az Egyházmegyei Levéltár igazgatója a privilégiumlevél előkerüléséről mesélt.

Mint mondta, a rendszerváltás óta tart az iratok rendszerezése, így jutottak el 2017 januárjában a vasvár-szombathelyi székeskáptalan anyagáig, amelyben a díszes, püspöki pecséttel ellátott oklevél lappangott. Első oldalán egy 1-es szám jelezte, hogy egykor a város levéltárának legféltettebb kincse volt. Melega Miklós levéltár-igazgató a könyvet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A könyvbemutató ünnepélyes pillanata volt, amikor Székely János püspök „kicsit fájó szívvel, de nagy örömmel” visszaadta az eredeti, 1607-es kiváltságlevelet a városnak, azaz a polgármesternek. A régi, időközben restaurált dokumentum természetesen a Vas Megyei Levéltárba kerül, amelynek vezetője digitális adathordozóra másolt vasvár-szombathelyi káptalani iratokkal viszonozta az ajándékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában