teszt

2019.01.24. 19:08

Decemberi szezonális élelmiszer-ellenőrzés – Az alkohollal nem, az édességgel gond volt

A virslikkel és a pezsgőkkel nem volt baj, viszont a szaloncukrok között sok volt a lejárt szavatosságú, derült ki a decemberi szezonális élelmiszer-ellenőrzésen.

Vas Népe

Az ellenőrzések során kétszer annyi írásos figyelmeztetés született, mint 2017-ben, viszont bírságból kevesebb volt Fotó: Shutterstock

Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfintartalmú étkezési mákot is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során. A szabálytalanságok többségét jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetéssel megúszták az érintettek. Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenységkorlátozás, valamint 125, összesen több mint 8 millió forintnyi kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege. A december 1-jétől 31-éig tartó összehangolt vizsgálatot ez alkalommal is Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el, és a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok szakemberei bonyolítottak le az élelmiszerlánc minden fontos területén.

Az ellenőrzések során kétszer annyi írásos figyelmeztetés született,
mint 2017-ben, viszont bírságból kevesebb volt Fotó: Shutterstock

A széles körű szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2079 élelmiszerforgalmazónál, valamint 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban. Bár az ellenőrzések száma csaknem azonos volt a 2017. évivel, emelkedett a szankcionált esetek száma. Ennek fő oka, hogy a kevésbé súlyos szabálytalanságok miatt csaknem kétszer annyi írásos figyelmeztetés született. Bírságot a tavalyinál kevesebb esetben kellett kiszabni, így annak összege is elmaradt az előző évitől. Az ellenőrök több mint 17 ezer 500 élelmiszertételt vizsgáltak. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat (4,2 százalék), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat (3 százalék), nyomonkövetési problémákat (1,8 százalék), illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságokat (1,7 százalék) észleltek a szakemberek.

Emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: 425 (2,4 százalék). Magas volt a piacokon, karácsonyi vásárokon eladásra kínált, lejárt szaloncukrok és más édességek aránya. A vizsgált virslik, illetve borok és pezsgők esetében viszont nem volt szükség ilyen jellegű hatósági intézkedésre. A Nébih borászati szakemberei fokozottan vizsgálták a budapesti karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és szeszes ital termékeit. Pozitív tapasztalat, hogy a 336 gyorsteszt alkalmával minden termék alkoholtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetettnek. Elmondható, hogy az alkoholos italokat forgalmazó kitelepülők betartják a jogszabályokat és törekednek a jó minőségű termékek forgalmazására. A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett. Érzékszervi vizsgálat alapján két dióbél-termék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak, az alkaloidok kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálat két étkezési mák terméknél állapított meg a megengedett határértéknél magasabb morfintartalmat. Ezekben az esetekben hatósági eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában