Szlovéniai magyarok

2019.01.28. 07:00

Elevenen él a régi hagyomány: tollfosztás és tökmagköpesztés

Remek hangulatú tollfosztó és tökmagköpesztő hagyományőrző délutánt tartottak szombaton a szlovéniai magyarok lakta faluban, Szerdahelyen.

Tersztyánszky Krisztina

Régi idők közösségi élményét idézi a tollfosztás

Fotó: VN/Kemencei Ilona

Régi hagyomány, hogy a határ két oldalán levő falvak felváltva látják vendégül egymást. A múlt heti magyarországi hasonló hagyományőrző nap után ezúttal az alig több mint negyven lakosú Szerdahely (Sredisce) hívta közös munkára a környékbeli falvak lakóit. Jöttek is szép számmal a határ túloldalán levő magyar és szlovén falvakból, és érkeztek „segítők” Magyarszombatfáról, Nagyrákosról, Kercaszomorról is.

Régi idők közösségi élményét idézi a tollfosztás
Fotó: VN/Kemencei Ilona

A házigazda a helyi Antal Ferenc Művelődési Egyesület, a helyszín a faluotthon volt. Került az asztalra mindenféle finomság a tökmagolajjal tálalt kocsonyától a kompóton, sokféle süteményen, kalácson át a forralt borig, teáig, pálinkáig. A tollfosztás és a tökmagköpesztés ilyenkor persze inkább csak a keretét adja a rendezvénynek, az egész délután jóízű beszélgetéssel, nótázással, tánccal telik magyar és szlovén vendégek számára egyaránt. Jól fogyott a szlovén szokás szerint készült vágott zsíros és töpörtyűs kenyér, a muzsikáról harmonikával Nemec Lajos gondoskodott.

Legközelebb Magyarszombatfán találkoznak a határ menti falvak lakói. Február 9-én ugyanis itt, a kultúrház udvarán rendezik meg a Pártosfalvával közös, hagyományos disznóvágást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában