Jól sáfárkodtak a város pénzével

2019.01.15. 11:30

Eredményes, fejlesztésekben nagyon gazdag év volt a tavalyi a vasváriaknak

A múlt év a felújítások, beruházások éve volt a város számára: a polgármester utak, járdák felújítását, csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítését is sorolta az év összegzéseként. Ahol kellett, tudtak saját erőt is tenni a fejlesztések finanszírozásához.

Pogács Mónika

Tóth Balázs polgármester pályázati és saját erőből megvalósított fejlesztéseket is sorolt az összegzésben

Fotó: Szendi Péter

– Mindig hozzá tudtuk tenni a szükséges és hiányzó összeget a pályázatokhoz, ehhez a város takarékos működtetése adta meg az alapot tavaly is, így jól sáfárkodtunk a város pénzével – foglalta össze egy mondatban Vasvár múlt esztendejét Tóth Balázs polgármester. Azt is hozzátette: a pénzügyi hiány nem az alultervezettség miatt jelentkezett, hanem időközben húsz-negyven százalékkal megnövekedtek a költségek az építőiparban, ami a projektek megírásakor nem volt még előrelátható. – A bölcsődére 80 millió forintot biztosított egy európai uniós forrás, végül 120 millióba került az épület-átalakítás – mondott példát arra, hogy milyen nagyságrendű kiegészítéseket tett az önkormányzat a projektekhez tavaly.

– Eredményes, fejlesztésekben nagyon gazdag évet zártunk. Több olyan európai uniós, valamint saját erős beruházás is révbe ért, amelynek előkészítése az elmúlt években kezdődött már – jelentette ki Tóth Balázs. – Befejeztük négy utcában a csapadékvíz-elvezetési rendszer kialakítását, a piacnál helyi termékek megvásárlásához szükséges vásár­teret, kiszolgáló létesítményt építettünk. A Zöld város program keretében felújítottuk a kilátót, amelynek közelében egy játszótér, egy edzőpark és egy rendezvénytér kapott helyet – listázta a polgármester.

Tóth Balázs polgármester pályázati és saját erőből megvalósított fejlesztéseket is sorolt az összegzésben
Fotó: Szendi Péter

Elmondta: kormányzati döntés alapján a Belügyminisztérium 210 millió forintot különített el tavaly Vasvár számára, amelyet utak, járdák rendbetételére költöttek, összesen 21 helyszínen. Ebből a pénzből újulhatott meg a temetői templom külseje.

– Saját erőből bővítettük a kamerarendszerünket, minden városba bevezető utat figyelni tudunk. Szintén saját erőből aszfaltoztuk le az Újlaki utcát, és a szociális alapellátó épületének tetőcseréjét szintén az önkormányzat finanszírozta – említett példákat saját erős beruházásokra Tóth Balázs. Tavalyi siker volt, hogy a közmunkaprogram eredményes működtetésének elismeréséül a Belügyminisztérium 10 millió forintot juttatott a városnak, amelyből idén az önkormányzat kisteherautóját cseréli újra.

Ugyancsak tízmilliós nagyságrendű, a zártkertek rehabilitációját támogató pályázatból vásárolt meg az önkormányzat egy Gesztenyés-hegyi, másfél hektáros birtokot tavaly, amelyből tündérkertet alakítanak ki a tervek szerint a városi közösségek bevonásával. A területet már rendbe tették, kerítést is kapott a birtok és 140 őshonos gyümölcsfát ültettek el rajta. A zártkerti pályázat második ütemében is nyert Vasvár, a pénzből idén szőlőhegyi utak újulnak meg, és a kert vízvételi lehetőségét alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában