Az eloszlással van a baj

2019.01.16. 10:00

Esett tavaly bőven az Őrségben

Összesen 803 milliméter csapadék hullott Magyarszombatfára tavaly, ez valamivel kevesebb, mint a sokéves őrségi átlag, de nem is a mennyiséggel, az eloszlással van baj.

VN

Fotó: Pixabay.com

A Hellmann-féle csapadékmérővel végzett mérés szerint 803 milliméter csapadék hullott tavaly Magyarszombatfára – tette közzé az összegzést Tanner Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi őrszolgálatának osztályvezetője. Kercaszomori adatok is rendelkezésre állnak, de azok nem friss mérések: az 1901 és 1950 közötti csapadékátlagok. Abban az ötvenéves ciklusban 824 milliméter volt a lehullott csapadék éves átlaga, jóformán egyenletes eloszlásban. Hiába lett kevesebb a tavalyi, az eloszlás már szélsőséges volt. Például februárban és márciusban jóval az átlag felett esett, és a május, a június és a július is átlagot meghaladó mennyiségeket hoztak.

Nem mellékes a csapadékhullás intenzitása sem. Az esős napokon gyakran csak 1–2 milliméter hullott, aztán egy-egy napon rövid idő alatt nagy mennyiség, többször felhőszakadás volt. Ez utóbbi a gyors lefolyás miatt jóformán nem is hasznosul a földben. Emlékezetes 2018. június 12., amikor néhány óra alatt 65 milliméter eső hullott, és okozott villámárvizet. Ez a csapadék a teljes havi mennyiség fele volt. És nem ez volt az egyetlen intenzív esőzés az Őrségben. Annak ellenére, hogy Magyarszombatfán nem nagy szögben lejtenek a mezőgazdasági területek, a hirtelen esők így is „lemosták” azokat. Fél évvel később az OMSZ már az országban a legkevesebb csapadékot jelöli az Őrségre: decemberben 11,5 milliméter hullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában