Az idősek már tudják, a fiatalok megtanulták

2019.01.20. 20:00

Hagyományőrzésre gyűltek össze a magyarszombatfai kultúrházban – Tollfosztás, tökmagköpesztés

Hagyományőrzésre gyűltek össze a magyarszombatfai kultúrházban, még Szlovéniából is jöttek a szombatra meghirdetett munkára. Jutott bőven sütemény és hagyományos kompót is a tollfosztóknak, tökmag­köpesztőknek.

Bakos Ágnes

Kuhar Flórián a szüleivel, Katalinnal és Józseffel: első tollfosztásán Fotó: Szendi Péter

Volt, akinek az első tollfosztása volt az idei Magyarszombatfán: az ifjú Kuhar Flórián azt is kipróbálta, milyen könnyen és szépen szállnak a tollak egy-egy fújásra, aztán a tökmagköpesztéssel is próbálkozott szülői segítséggel. A szombati programra rengetegen érkeztek, minden korosztályból, és minden adott volt a sikeres munkához, a toll és a tökmag mellett a jókedvből és lelkesedésből sem volt hiány. A tökmagot és a tollakat a Magyarszombatfáért Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület elnöke, Czugh Mária osztotta ki az asztalokhoz. – Kellenek az idősek, akik megmutatják, hogyan csinálták ezt hajdanán, a fiatalok pedig meg kell, hogy tanulják – mondta el a programjuk célját Czugh Mária. A magyarszombatfai hagyományőrző egyesület most 74 fős tagsággal büszkélkedhet, és a hétvégi program bizonyítja, hogy nemcsak elvi támogatókról van szó, hanem aktív résztvevőkről. A tollfosztásról Mária elmondta: lányos házaknál volt hagyományos munka a tollfosztás, hiszen ilyenkor a lányok stafírungját készítették, párnába, dunnába került a „pucolt”, finom, puha libatoll. Egykor a háziasszony hívta a falubeli asszonyokat, gyakorlatilag házról házra mentek annak idején. A közös munkához, ahogy most is, hozzátartozott az étel, ital.

Kuhar Flórián a szüleivel, Katalinnal és Józseffel: első tollfosztásán Fotó: Szendi Péter

– Hagyományos ilyenkor, a kalákában végzett munka idejére a kelt tésztás étel, a pogácsa, különböző sütemények – sorolta az egyesületi elnök. Senki nem érkezett üres kézzel a szombati programra, édes és sós sütemények sorakoztak az asztalokon, kelt tésztás és krémes finomságokat kóstolhattak az összegyűltek. És rengetegféle ital is várta a vendégeket a forralt bortól a pálinkán át az üdítőkig és a teáig. Különleges édességet kanalazhattak a fiatalok, idősebbek, hiszen Magyarszombatfán az aszalt gyümölcsből készült kompót is hagyomány. Aszalt szilva, alma került a főzetbe és különleges körte is. – Ez olyan fajta, amit, ha leszedünk a fáról, nem lehet megenni. Így, megfőzve kell. Le kell húzni a héját – kínálta Czugh Mária. Kóstoltak és dolgoztak a helyiek és környékbeliek mellett szlovén barátaik is. A szlovéniai Pártosfalva, Szerdahely, valamint Szatta és Magyarszombatfa között nagyon jó a kapcsolat, a héten például Szerdahelyen lesz tollfosztás, Szlovéniában, mennek magyarszombatfaiak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában