Feladatok

2019.01.28. 07:00

Ma az adatvédelem napja van – A bíróságok munkájában különösen érzékeny ez a szabályozás

Az adatvédelem nemzetközi napja január 28., ennek apropóján kérdeztük a bíróságok adatvédelmi feladatairól dr. Őri Zsófiát, a Sárvári Járásbíróság polgári ügyszakos bíróját.

VN

Ha folyamatban lévő bírósági eljárásban észlelik az érintettek, hogysérül személyes adataik védelme, kezelése, kifogást nyújthatnak be –mondja dr. Őri Zsófia bíró

Fotó: Pajor András

– 2016 áprilisában fogadta el az általános adatvédelmi rendeletet az Európai Parlament és Tanács, 2018. május 25-től az EU teljes területén közvetlenül alkalmazandó – emlékeztetett dr. Őri Zsófia. Az egységes adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR jelentősebb biztonságot és sokkal komolyabb számonkérhetőségi lehetőséget jelent az állampolgárok számára – de mit is jelent ez pontosan?

– Az érintettek jogai szélesek, már az adatkezelés megkezdése előtt előzetes tájékoztatáshoz való joguk van, hozzáférési joguk a személyes adataikhoz és az azok kezelésével összefüggő információkhoz. Kérelmezhetik személyes adataik kiegészítését, helyesbítését, adataik kezelésének korlátozását és az adatok törlését – sorolta a bíró. – Új jogként említeném még az adathordozhatósághoz való jogot – emelte ki. Az állampolgárok az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhatnak, ha megítélésük szerint az adatkezelő a személyes adatok kezelésére vonatkozó jogszabályok megsértésével kezeli személyes adataikat.

Ha folyamatban lévő bírósági eljárásban észlelik az érintettek, hogysérül személyes adataik védelme, kezelése, kifogást nyújthatnak be –mondja dr. Őri Zsófia bíró
Fotó: Pajor András

– Külön megemlíteném, hogy ha a folyamatban lévő bírósági eljárásokban észlelik az érintettek a személyes adataik kezelésére vonatkozó szabályok megsértését, akkor adatvédelmi kifogást nyújthatnak be – tért rá a bíróságok adatkezelésére dr. Őri Zsófia. A GDPR a bíróságokra is vonatkozik: a biztonságosabb adatkezelés érdekében számos új feladatot kellett elvégezniük. Az Országos Bírósági Hivatal adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot készített és a felelősökről is gondoskodtak, adatvédelmi tisztviselőt és adatvédelmi felelősöket jelöltek ki. – Az Országos Bírósági Hivatalban, a bíróságok központi igazgatását ellátó szervnél jelöltek ki adatvédelmi tisztviselőt, valamint az egyes törvényszékeken, ítélőtáblákon és a Kúrián adatvédelmi felelősöket – részletezte. A felelősök adatvédelmi képzésen vettek részt és naprakész jogi tudással kell rendelkezniük a személyes adatok kezeléséről.

– Ha sérülnek a személyes adatok, vagyis akár megsemmisül, elveszik, jogosulatlanul közlik, akkor az egy adatvédelmi incidens. Ilyenkor a legfontosabb a lehető leggyorsabb és hatékony intézkedés – magyarázta el dr. Őri Zsófia. Megvan a protokoll az incidens kezelésére: jelentik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához, értesítik az Országos Bírósági Hivatalt is. És van a bíróságokon adatkezelési nyilvántartás. – Azt hangsúlyozom, hogy ez nem a bíróságok ítélkezési tevékenységével függ össze, hanem elsősorban olyan nyilvántartásokat kell vezetni, amelyek a bíróságok alkalmazásában álló kollégákra, tehát bírákra, igazságügyi alkalmazottakra vonatkoznak – mondta dr. Őri Zsófia. – Ilyen a személyi nyilvántartás vagy kiküldetési nyilvántartás, a munkaidőhöz és a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó nyilvántartás, bizonyos képzéseken, munkacsoportokban való részvételre vonatkozó nyilvántartás, de olyan technikai jellegű nyilvántartások is, mint a bélyegzők nyilvántartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában