Fejlesztések

2019.01.08. 07:00

Négysávos úton autózunk Bécsig

Új lendületet adhatnak a megyének azok a fejlesztések, amelyekkel nemrégiben egészítette ki a kormány a kiemelten támogatott közlekedési beruházások listáját.

Budai Dávid

Kiegészítették a kiemelten támogatott közlekedési beruházások listáját. Rönöknél is dolgoznak az útépítők

Fotó: Szendi Péter

A december 21-én megjelent 209. számú Magyar Közlöny több, Vas megyét is érintő változást tartalmaz. A még 2012-ben megalkotott kormányrendelet kiegészült az M9-es gyorsforgalmi út Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakaszának előkészítésével. Bővült a lista, a 87–89. számú főutak Szombathely északkeleti elkerülő szakaszának előkészítésével, valamint a 87. számú főút Szombathely és Kőszeg közötti szakaszának 2×2 sávosra történő fejlesztésének előkészítésével. Az M8-as autóút Körmend és Szentgotthárd-Rábafüzes, országhatár közötti szakasz megvalósításához kapcsolódóan tervbe vették egy üzemmérnökségi telep megvalósítását is.

A változtatások szerint a 8-as és a Berki út kereszteződésében körforgalmat alakítanak ki, és megépítik Szentgotthárdon a keleti elkerülő szakaszt is. Bevették a rendeletbe a Körmend nyugati csomópontjához tartozó iparövezeti terület feltáró út előkészítését. Kiegészült a rendelet Szombathely és Kőszeg közötti közösségiközlekedés-fejlesztéssel – beleértve a kőszegi intermodális csomópontot.

Kiegészítették a kiemelten támogatott közlekedési beruházások listáját. Rönöknél is dolgoznak az útépítők
Illusztráció: Szendi Péter

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: örül, hogy a 86-os út Szombathely és Egyházasrádóc közti szakaszának fejlesztése felgyorsul. Hozzátette, mindent megtesz azért, hogy Sorokpolány térségében lehajtó létesüljön, ami nemcsak Kisunyom, Balogunyom és Sorokpolány számára, hanem a vasvári járásban élők számára is lehetőséget biztosíthat. – Az Orbán-kormány munkája révén olyan közlekedésfejlesztési nagyprojekteket sikerült eddig megvalósítani, mint például az M86-os út megépítése és a vasút villamosítása az Intercity vonalán. A mostani kormányhatározat olyan programokat tartalmaz, amelyek történelmi léptékű fejlesztéseket tesznek ismét lehetővé majd Észak-Vas megyében. Sok munka van még hátra a megvalósulásig, de abban bízunk, hogy a Szombathely–Kőszeg közötti új út és a kőszegi intermodális csomópont révén az egész térség, Kőszeggel együtt, fejlődhet – fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Dr. Hende Csaba orszá­g­gyűlési képviselő kifejtette: azzal, hogy a Kőszeg felől érkezők már az első körforgalomnál elérhetik a szombathelyi körgyűrűt, végre megszűnhetnek az útszakaszra jellemző több száz méteres dugók. Az pedig, hogy a jövőben négy sávon lehet autózni Kőszegig, majd onnan Bécsig, rendkívüli gazdasági jelentőséggel bír, ami akkora lendületet adhat Szombathelynek, ami egy új aranykort alapozhat meg. Az intermodális csomópont – amely a közúti tömegközlekedés és vasúti közlekedés között teremt kapcsolatot – megvalósítása pedig nemcsak az ingázók életére lesz nagy hatással, hanem a szombathelyiek életére is: a város levegője várhatóan sokat javul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában