emlékezés

2019.01.23. 20:34

Tizennyolc halálos áldozatot követelt a deutschlandsbergi tragédia

Húsz éve történt a magyar közlekedés történetének egyik legsúlyosabb buszkatasztrófája a stájerországi Deutschlandsberg mellett: 18 Vas megyei, főként kőszegi, szombathelyi síelő halt meg. 

Vas Népe

Tizenöt métert zuhant az autóbusz Fotó: VN-archív/Benkő Sándor

A tragédia 1999. január 24-én, vasárnap délután a hegyről a völgybe vezető kanyargós, alsórendű úton történt, amelyen a két kőszegi középiskola által szervezett sítábor utasait szállító Neoplan autóbusz mintegy száz kilométeres sebességgel száguldott lefelé. A túlélők úgy mesélték, hogy a sofőr, Kolcsár József nem tudta se lefékezni, se alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolni a járművet, így előzni kezdte az előtte haladókat. A gyorsuló jármű egy jobbra ívelő kanyarban a menetirány szerint bal oldalon letért a padkára, a meredek rézsűn oldalára fordulva sodródott, megpördült a tengelye körül, majd a tetejére zuhant, végül az út menti ház oldalán egy fa állta az útját. A buszon 49-en utaztak, emellett nyolc személyautó is vitt baráti társaságokat. Az utasok közül 17-en a helyszínen, egy áldozat a kórházba szállítás közben halt meg. Az osztrák mentőszolgálat gyorsan, nagy erőkkel megkezdte a mentést, a súlyos sérültek többségét a grazi kórházba szállították. Válságstáb alakult a megyében, részvétét nyilvánította II. János Pál pápa, nemzeti gyásznappá nyilvánították a temetés napját. Deutschlandsbergben ökumenikus gyászmisén búcsúztatták el január 27-én a baleset áldozatait, a szertartás után egyszerre szállították haza az áldozatokat. Gyászolt Vas megye, Szombathely és Kőszeg – az utóbbi január 30-án búcsúztatta kilenc halottját. A vizsgálatból kiderült, a busz fékrendszere hibásodott meg. A sofőr túlélte a szerencsétlenséget, a felelősségét feltáró perben kimutatták: tudnia kellett a meghibásodásról.

Tizenöt métert zuhant az autóbusz Fotó: VN-archív/Benkő Sándor

Kereszt áll a tragédia helyszínén Deutschlandsbergben, minden évben megemlékeznek az áldozatokról Kőszegen: csütörtökön 16 órakor a Jurisich gimnázium udvarán állított emlékhelyen gyertyagyújtással tisztelegnek, a Jézus Szíve-templomban a 17 órakor kezdődő szentmisén emlékeznek az áldozatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában