Áldozatos munkát végeznek

2019.02.25. 07:00

A Szociális Gondozási Központ dolgozóit köszöntötték az ápolók napján Kőszegen

A magyar ápolók napja alkalmából Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester köszöntötte a Szociális Gondozási Központban működő idősek otthona dolgozóit.

Tóth Kata

Huber László és Básthy Béla az ápolókat köszöntötték

Fotó: VN/Horváth Zoltán

„Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt” – Kossuth Zsuzsannától, az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházai­nak főápolónőjétől származik a mondat – születésének évfordulóját a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az Országgyűlés 2014. február 19-e óta a magyar ápolók napjának nyilvánította az ápolási munka megbecsülése, az ápolás presztízsének emelése érdekében. Kőszegen egy-egy szál fehér rózsával és édességgel köszöntötte a Szociális Gondozási Központ ápolóit Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester.

– Az intézmény dolgozói fáradhatatlanok, és a szociális ellátórendszer nélkülözhetetlen láncszemei, akik előtt őszintén fejet kell hajtanunk, hiszen az általuk választott közszolgálat, élethivatás számos kihívással és nehézséggel jár – jegyezte meg a polgármester a harminc férőhelyes, önkormányzati fenntartású intézményben tartott ünnepségen, amely 2007. májusi átadása óta teljes kihasználtsággal működik a városban.

Huber László és Básthy Béla az ápolókat köszöntötték
Fotó: VN/Horváth Zoltán

A központban működő idősek otthona a rászorulók részére teljes körű ellátást biztosít 365 napon keresztül, azoknak nyújt támogatást, akik koruk, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képesek. Az ellátási igényeket nehezen tudják kielégíteni, várólistájukon folyamatosan húsz körül van a várakozók száma, tudtuk meg Raposa Helga intézményvezetőtől, aki azt is elmondta: az önkormányzatnak nem kötelező feladata a bentlakásos intézményi ellátás biztosítása, mégis az évi több millió forintos hozzájárulás ellenére is fontosnak tartja a rászoruló emberekről való gondoskodást. Az ellátást egy vezető ápoló, nyolc ápoló-gondozó, egy mentálhigiénés munkatárs és kétfős technikai személyzet biztosítja. Elsősorban azoknak az időskorúaknak a gondozását végzik, akik rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, de azok a 18. élet­évüket betöltött emberek is felvehetők, akik betegségük miatt nem képesek önmagukról gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában