Göncölnek a Földért

2019.02.21. 07:00

A textilt is szelektíven gyűjti a Gothard általános iskola

Összesen 385 zsák ruhát gyűjtöttek össze a Gothard Jenő Általános Iskola diákjai a Sulizsák programhoz csatlakozva. Örökös ökoiskola a Gothard, ezért tartják fontosnak a textil-újrahasznosítást is.

Bakos Ágnes

Palotai Liliána, Németh Laura és Gráczer Virág is segített tegnap, hogy a zsákok a kocsira kerüljenek Fotó: Szendi Péter

– Én gyűjtöttem és hoztam, a testvérem is ide jár, ő is, és az osztályból sokan hoztak – számolt be Németh Laura, amikor a hetedik cések felsorakoztak a zsákrakodáshoz. – A használt ruhákat szedtük össze, amik már kicsik ránk. Ami elszakadt, azt nem lehetett bele­rakni – részletezte a feladatot Laura.

A Sulizsák – Göncölj a Földért! programhoz csatlakozott a Gothard Jenő Általános Iskola, azt vállalták, hogy összegyűjtik a diákok a már nem hordott ruháikat, hogy ne szemét legyen belőlük, hanem újra hasznosuljon. Folyamatosan keresik a lehetőségeket, amelyek új utakat nyitnak az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés felé, a Sulizsák programot az interneten találták, így csatlakoztak – árulta el Nagyné Tancsics Ildikó, a Gothard Jenő Általános Iskola igazgatója. Örökös ökoiskola a Gothard, és nem csak beszélnek a teendőkről: a hetedikes lányok büszkén mutatták a kreatív ökofalat, hogy az ott felsoroltaknak igyekeznek eleget tenni. – Volt olyan, amikor szemetet szedtünk a környéken. – Meg a PET-palackoknak külön gyűjtője van – sorolták egymás szavába vágva. – A nejlonzacskó helyett lehet papírzacskót használni, rá szoktam szólni anyuékra is – mondta Palotai Liliána. A lányok folytatták volna még környezettudatos teendőik beszámolóját, azonban az öltözőben a többiek már végeztek a zsákok mérlegelésével: a 615 diák 385 zsáknyi használt, de jó állapotú ruhát gyűjtött össze, ez csaknem 2 ezer kilogramm lett.

Palotai Liliána, Németh Laura és Gráczer Virág is segített tegnap, hogy a zsákok a kocsira kerüljenek Fotó: Szendi Péter

A Sulizsák programban kilónként ötven forintot kapnak a textilért, a bevétel pedig az iskola alapítványáé lesz. A ruhákkal megpakolt zsákok egy kisteherautóra kerültek: újra hasznosulnak. Egyrészt újra viselhető ruhák lesznek belőlük, másrészt párnákhoz, autótextíliákhoz lesznek hasznosak – mondta el az igazgatónő, aki a kollégái mellett a szülők hozzáállását is kiemelte a környezettudatos nevelés érdekében.

– Szerettük volna felhívni a gyerekek figyelmét a textil újrahasznosítása mellett arra is, hogy a Föld megmentéséhez sok apró dologgal mindenki hozzájárulhat. Ha mindenki egy picit hozzájárul, akkor már sokat tettünk. Mindenki lehet világmentő – summázta az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában