vasárnapi geotúra

2019.02.13. 15:00

Irány a természet: Szentbékkálla és a kőtenger kincseinek nyomában

A Balaton Felvidéki-Nemzeti Park szervezésében geotúrát ajánlunk vasárnapra a Szentbékálla és környékének földtani, építészeti és kulturális érdekességeit felfedezve.

Forrás: pixabay

Fotó: illusztráció

Az útvonal érinti a velétei palotaromot, a Szentbékkálla központjában lévő szép kilátópontot, amelyről a Káli-medencére tekinthetünk le, a kőtenger látványosságait (Ingó-kő, madáritatók) és a töttöskáli templomromot. Táv: 5 km. Időtartam: kb. 5 óra. Időpont: február 17.

A túra útvonala

Bemelegítésként felsétálunk a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében – írják a szervezők.

A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik fölénk: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig az olivin zárványok. Vulkánusz isten még számos egyéb ásvány- és kőzettani csemegét is rakott vizsga-remekébe, ami csak arra vár, hogy együtt felfedezzük! (Mindeközben egy valódi püspökkenyeret is elmajszolunk a geotúra-vezető jóvoltából.)

Visszasétálva a falu központjába, egy szép kilátópontról gyönyörködhetünk a Káli-medencelátványában, ahonnan tiszta időben még a Balaton déli partján emelkedő fonyódi és boglári vulkánok is jól látszanak.

Elő a túrabakanccsal további információt a túráról itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában