Kapcsolatteremtés a tóval az Arany-patakon keresztül

2019.02.12. 20:00

Kiemelt eleme a Sportliget-projektnek a sportpályák felújítása, bővítése

Ősztől bővül a sportolási lehetőségek tárháza, erről is szó volt a Sportliget fejlesztését célzó projekt nyitórendezvényén.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

– 2017 a továbbfejlődés, 2018 a folytatás éve volt, az idén százéves a Haladás, ez a továbbhaladás esztendeje lesz – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester a projekt­nyitón, majd az utóbbi évek gazdaságfejlesztését részletezte. A megyeszékhelyen 2018-ban elkészült beruházások, intézményi fejlesztések után a tavaly aláírt támogatási szerződéseket, majd a folyamatban lévő beruházásokat vette sorra. Az utóbbiak egyike a Sportliget fejlesztése, ami 1 milliárd 155 millió forintból az őszre készül el. A beruházás elemeit, a tervezett funkciókat Illés Károly alpolgármester ismertette.

A kivitelező bővíti és teljesen felújítja a meglévő három salakos pálya kopórétegét, nyugati irányban új pálya épül. A focipályáktól keletre található 3500 négyzetméteres területen piknikező zónát jelölnek ki, a teniszpályák területét is teljesen felújítják, átrendezik. A büféépületet felhasználva, bővítve új raktár, öltöző és igazgatási funkciójú épületet terveznek karbantartóudvarral, salaktárolóval 540 négyzetméteren. Az új épülethez közel hat teniszpályát alakítanak ki.

A meglévő kosárpálya helyén új, korszerű pálya épül. Az új épületekkel, burkolattal ellátott központi tér kiindulópontja, elosztóterülete lesz a rekreációs övezetnek. Ide szolgáltatóházat létesítenek vendéglátóegységgel, lesz öltözési-tisztálkodási és kölcsönzési lehetőség, nyilvános szociális helyiségek. A tér nagy része autós forgalomra is tervezett rétegrenddel készül majd, a dísztértől keletre a fedett-nyitott esőbeálló-épülethez pihenő- és bemutatókertet illesztenek, ahol felnőttek és idősebbek játszhatnak majd szabadtéri és asztali társasjátékokat (pétanque-ot, lengőtekét, asztaliteniszt, sakkot). A tornapálya jól megközelíthető, központi helyen fekszik. A területen kilenc street workout elem kap helyet, lesz aszfaltozott, döntött felületű, szabványméretű 200 méteres görkorcsolyapálya és mászófal negyven méter hosszan. A kalandvárosban a mostani játszóhelyet bővítve felnőttek által is használható játszópark létesül. Az Arany-patak menti szakaszon mikrodombokat létesítenek.

 

A Nagy-rét zöldfelületére szabadtéri rendezvényeket is szánnak. A most parkolóként használt zónában mozgássérült- és autóbusz-parkoló is létesül. Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas hidat építenek az Arany-patakon keresztül, amely kapcsolatot ad a Csónakázótó-övezettel. A Rohonci úttól szilárd, akadálymentes burkolaton közelíthető majd meg a híd, erről is beszélt az alpolgármester a projekt szakmai ismertetésében.

Egységes, városszerkezeti problémákat is megoldó beruházásnak nevezte a Sportliget fejlesztését Litkei Tamás építész, aki a tanulmányterveket mutatta be. Ő is kiemelte annak a jelentőségét, hogy központi tér jön létre, kapcsolat lesz a Csónakázótó és a Sportliget között, az Arany-patak fejlesztésével bemutató jellegű terület jön létre, ami leviszi a város életét a vízhez. Szombathely hárompillérű sportéletéről – élsport, szabadidő- és diáksport – beszélt, a leendő Sportliget görkorcsolya- és egyéb sportpályáit méltatta Varga Jenő, a városi diáksport bizottság elnöke a szabadidősport jelentőségéről tartott előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában