ezúttal nem a hídnál

2019.02.07. 07:00

Kilyukadt a távvezeték – Elöregedtek a szombathelyi rendszer egyes szakaszai

Ismét kilyukadt egy távvezeték Oladon, A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ezúttal nem a hídnál, hanem az iskola előtt tárt fel hibát.

Merklin Tímea

Az iskola előtt ezt találtuk

Fotó: Horváth Balázs

A rendszerben csökkent nyomást észleltek a Távhő munkatársai, és ezt a hibát figyelmeztetésként értelmezve kedden ismét feltárták a híd melletti részt, de nem ott volt a probléma, hanem az oladi iskola előtt. Megnéztük: szerdán is körbekordonozva tátongott ott a lyuk. Kocsis-Tóth Ildikó sajtóreferenstől kértünk tájékoztatást arról, hogy ismét rozsdás, lyukas vezetéket találtak-e. Emiatt akadozik-e a városrészen a szolgáltatás? Mennyi idősek ezek a vezetékek? Lehet-e számítani a cseréjükre vagy mindig csak a problémás helyeket orvosolják?

Kocsis-Tóth Ildikó válaszában a következőket fogalmazta meg: jelenleg semmilyen távvezetéki meghibásodás sem akadályozza a távhőszolgáltatást, fűtés- és melegvíz-szolgáltatás is van minden távhős lakásban és intézményben Szombathelyen. Kedden távvezeték-lyukadás miatt az oladi iskola előtt végeztek feltárást és a hibát ideiglenesen elhárították. – A meghibásodás ellenére szolgáltatásunkat a hibafeltárás és hibaelhárítás ideje alatt is biztosítani tudtuk, a szolgáltatás zavartalan volt. Az ideiglenes hibaelhárítást követően 30 méter nyomvonalon a fűtőcső cseréjét kell elvégezni, ezért a feltárt területet elkorlátoztuk, az úttest érintett szakaszát acél fedlappal letakartuk. A távvezeték-cseréhez szükséges speciális anyagok rendelkezésre állását követően fogjuk ütemezni a munkálatot, amiről az érintett felhasználókat tájékoztatni fogjuk.

Az iskola előtt ezt találtuk
Fotó: Horváth Balázs

A vezetékek állapotáról azt tudtuk meg, hogy Szombathelyen összesen 22 kilométer távvezetéken keresztül biztosítják a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer földalatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgálják, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzék. Az üzembiztonság érdekében a távvezetékek tekintetében csak azok cseréje hozhat eredményt, ezért felmérték a távvezetékrendszer korát, és az eddigi tapasztalatok alapján meghatározták azokat a kritikus pontokat, ahol a távvezeték rekonstrukciója szükségessé vált. Pályázatot nyújtottak be ezen kritikus szakaszokon a távvezeték cseréjére és a távhő elosztói rendszerek összekapcsolására.

– A pályázatunk sikeres volt, így lehetőségünk nyílik 800 millió forint támogatással, összesen 1,6 milliárd forintból hőtávvezeték cserét megvalósítani – foglalta össze a sajtóreferens.

– A pályázat olyan konstrukcióban valósul meg, amelyben társaságunk nem egyedül vesz részt, hanem a Nemzeti Fejlesztési Programirodával. A kivitelezés időpontja még nem ismert, mihelyt erről pontos információval rendelkezünk, az érintetteket tájékoztatjuk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában