Vádemelés

2019.02.27. 07:00

Kukoricaföldön és a kertben – Akár öt évet is kaphatnak a vasi kendertermesztők

Két kannabiszültetvényt számoltak fel tavaly nyáron Vas megyében, mindkét ügyben most emelt vádat a Szombathelyi Járási Ügyészség. A vádlottaknak egytől öt évig terjedő szabadságvesztésbe kerülhet a „kertészkedés”.

VN

(FILES) In this file photo taken on October 12, 2018 Employee Martin Henderson walks past several plants of cannabis at Up's cannabis factory in Lincoln, Ontario. - Dressed in white overalls, horticulturists carefully tend to small pot plants lined row after row. Not long ago, orchids were growing in this greenhouse south of Toronto where cannabis plants are now budding.Recreational marijuana will be legalized October 17, 2018, and in this 1.8 hectare facility in the Niagara escarpment best known for wineries, they're rushing to be ready. (Photo by Lars Hagberg / AFP)

Fotó: AFP

Bucsu közelében, egy mezőgazdasági területen volt az egyik vádlott ültetvénye, amit tavaly júliusban találtak meg, derül ki az ügyészség tájékoztatásából. A kukoricaföld kellős közepén nevelgette a húsz tő kannabiszt a férfi, és a nyomozás eredménye szerint fogyasztott is a leszüretelt marihuánából. A másik vádlott a saját háza kertjében ültetett és gondozott füvet, hogy pontosan hol, azt nem közölte az ügyészség, csak annyit, hogy egy Szombathelyhez közeli településen volt az ültetvény. Ugyancsak tavaly nyáron bukott le a „kiskerttel”. Akkor 21 tő vadkendert nevelt, a férfi fogyasztotta is a növényt, a vád­irat szerint a levélzetét.

Akár öt évet is kaphatnak a „kertészek”, derül ki dr. Fülöp Hajnalka, a Vas Megyei Főügyészség helyettes szóvivője tájékoztatásából. Mindkét ügyben kábítószer-termesztés bűntette a vád, de nem mellékes a mennyiség. Az irányadó törvényi rendelkezés szerint csekély mennyiségű a kábítószer, ha a kannabisztövek száma legfeljebb öt. Az ezt meghaladó, de a jelentős mennyiséget el nem érő mennyiségű növény termesztése esetén az irányadó büntetési tétel egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A tavaly nyáron lebukott két termesztőnél ez a mennyiség áll fenn. Majd a bíróság dönt.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában