Jókedvükből járták a táncot a színpadon

2019.02.18. 12:00

MMIK: összeszokottság és profizmus jellemezte ezúttal is az Ungaresca éves nagybemutatóját

Ismét telt ház előtt mutatta be szombaton este az Ungaresca Táncegyüttes régi és új koreográfiákból álló nagyműsorát.

Budai Dávid

Könnyedséggel mozognak a táncosok a színpadon – ezt egyéves munka előzi meg Fotó: Horváth Balázs

Egy szép táncot jókedvemből címmel rendezte meg az Ungaresca Táncegyüttes hagyományos, éves nagyműsorát az MMIK-ban. A nézőtér szokás szerint zsúfolásig telt, a közönség pedig hosszú tapssal jutalmazta a két részből álló százperces produkciót.

– A táncegyüttes ezúttal az autentikus néptánchagyományokhoz nyúlt vissza – tudtuk meg Horváth Győzőtől, az együttes vezetőjétől, akitől nem csak kulisszatitkokat hallhattunk, hanem mi magunk is bekukkanthattunk a kulisszák mögé. Horváth Győző ugyanis ezúttal nemcsak az együttes vezetőjeként és egyik koreográfusaként izgulhatott a táncosaiért, hanem a fényekért is ő felelt, így a szünetben a világosítópult mellett beszélgettünk.

Könnyedséggel mozognak a táncosok a színpadon – ezt egyéves munka előzi meg Fotó: Horváth Balázs

Kiderült: nem példa nélküli, hogy az együttes vezetője a világításét felel, hiszen ő ismeri töviről hegyire a koreográfiákat, és azt is tudja, mit szeretne látni. Abban egyébként, hogy éppen mit látunk, a színész házaspár, Bálint Éva és Szabó Tibor segített, az összekötő szövegeket ők mondták el. Így a kevéssé szakavatott néző is tudhatta, hogy kalotaszegi legényes, mezőségi táncok, vagy a Vas megyei keresztelői szokást feldolgozó koreográfia jelenik meg a színpadon. Persze bőven akadtak, akik enélkül is könnyen felismerték, hogy milyen táncot járnak a leányok-legények. Kovács Bálint, a Mesebolt Bábszínház színésze ezúttal nézőként volt jelen.

– A most látott táncok nagyon bonyolultak voltak és rendkívül gazdag formavilággal rendelkeztek – mesélte Bálint, aki, ha teheti, az Ungaresca műsorát mindig megnézi. Közel áll hozzá a néptánc, hiszen egykor maga is táncolt, brácsázni pedig most is tanul Földesi Jánostól.

A mostani műsor régi és új koreográfiákat egyaránt tartalmazott, amelyek Csollányné Horváth Krisztina, Csollány Csaba, Jávorics Krisztián, Gémesi Zoltán és természetesen a már említett Horváth Győző munkáját dicsérték. Noha a fellépők a színpadon játszi könnyedséggel mozognak, hogy ezt megtehessék, rengeteget kell próbálniuk. Arra a műsorra, amit a közönség most szombaton láthatott, gyakorlatilag egy évet készültek a táncosok, akik minden szabadidejüket az Ungarescának áldozzák. Vannak, akik már a fővárosban tanulnak vagy dolgoznak, mégis a péntek és szombat esti próbák a mai napig szentnek számítanak, azon itt vannak – mesélte az együttes vezetője. Majd hozzátette: – Azok, akik évtizedek óta tagjai az együttesnek, nehezen szakadnak el, hiszen olyanok ők, mint egy család. Nemcsak a táncegyüttes tagjainak, a Boglya Népzenei Együttesnek is összefonódott a sorsa az ­Ungarescával. Az összeszokottság most szombaton is meglátszott, a zenekar tagjai jól láthatóan a táncosok minden mozdulatára ügyeltek, a mindenkori szólótáncosnak pedig még egy-egy extra mosoly is kijárt a zenekarvezető Földesi Jánosnétól.

– A táncosokban az elő­adás alatt van egy egészséges drukk, de bénító izgalomról nem beszélhetünk. Egy éve készülnek arra, hogy megmutassák, mit tudnak – avat be Horváth Győző. Bár ezt a néző jobbára nem veszi észre, előfordul, hogy hibáznak. Így az előadások után mindig van egy megbeszélés, ahol sorra veszik, mi az, amin lehetne még javítani. A szombati siker után azonban kijelenthető: felesleges volt izgulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában