gyermekek, diákok és felnőttek is megnézhették

2019.02.12. 14:00

Nyílt nap a központban: 112 és ami mögötte van

Második alkalommal tartottak nyílt napot az Egységes Európai Segélyhívószám napja alkalmából a Söptei úti 112-es Hívásfogadó Központban: gyermekek, diákok és felnőttek nézhették meg az intézményben zajló munkát.

SZMK, Nemes Judit

Buti Bernadett is kipróbálta a hívásfogadók munkáját, Fülöp Marianna segített neki Fotók: Horváth Balázs

„A 112 olyan szám, amelyet nyilvánvalóan a gyermekek az első információk egyikeként tanulnak meg.” Mindenki számára elengedhetetlen, hogy ismerje azt a számot, amelyen bárhol Európában segítséget kérhet baj esetén. De az is fontos, hogy csak indokolt esetben használják az emberek. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a programsorozatot dr. Puskás Tivadar polgármester. A központban dolgozók munkáját a város első emberén kívül a megye kormánymegbízottja is megköszönte. – Az elmúlt évben fogadott kétmillió hívásnak csak mintegy 35 százaléka volt valódi segélykérés – emelte ki Harangozó Bertalan. Jutalmazták a műszakok legjobbjait, a 2018-as év szombathelyi hívásfogadó operátora címet pedig Horváth Edina vehette át.

A 2018-as év szombathelyi hívásfogadó operátora: Horváth Edina

Az ünnepségen részt vettek mindazon szervezetek vezetői, amelyek baj esetén együttműködnek a segítségnyújtásban. Idén már hatodik esztendeje, hogy két hívásfogadó központ működik az országban: azóta Szombathelyen és Miskolcon cseng a telefon, ha baj van. Eddig összesen 23 millió hívás futott be a központokba a kezdetek óta, ebből tavaly a vasi megyeszékhelyen kétmilliót regisztráltak – tudtuk meg dr. Balázs Zsolt ezredestől, a Szombathelyi Hívásfogadó Központ vezetőjétől. Az ünnepség után több helyszínen várták az érdeklődőket: a bejárat előtt rend­őrautót és -motort lehetett kipróbálni, kérdéseket feltenni a járőröknek. Mellettük tűzoltó- és mentőautó állt, ezeket a járműveket és felszereltségüket is megnézhették a látogatók. Az épület első emeletén elsősegélynyújtási bemutatót tartottak. Egy emelettel feljebb a hívásfogadó tér következett, ahol az operátorok körül csoportosultak a diákok: a bátrabbak kipróbálhatták szimulált hívásokon a központ dolgozóinak munkáját.

Buti Bernadett is kipróbálta a hívásfogadók munkáját, Fülöp Marianna segített neki
Fotók: Horváth Balázs

– Nagyon nehéz volt megérteni mindent, hogy mit mond a hívó és azt megjegyezni. Nem mindent értettem meg elsőre, vissza kellett kérdeznem – összegzi tapasztalatait Göncz Eszter, a Savaria Szakgimnázium tanulója. Kákosi Márk Balázstól nem idegen a központ, hiszen édesanyja is itt dolgozik; a nyílt napon bátran ült az operátori székbe és fogadta a próbahívást. A nyílt órán kívül a segélyhívó számok rendeltetésszerű használatáról tartottak előadást, valamint kisfilmet vetítettek a témában a kora délutánig tartó programsorozaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában