természet

2019.02.20. 20:00

Ötvenmilliárd forintos virágszőnyeg lepi el a körmendi Dobogóerdőt

Már csak napok kérdése és szőnyeget kap a Dobogóerdő a most még csak pettyekben feltűnő tavaszi tőzikéből. Milliószámra nyílik a tavaszhírnök, de hiába van rengeteg, csak helyben csodálhatjuk, leszedni tilos. És ha az időjárás is úgy akarja, hamarosan kék és sárga erdődíszek is pompáznak.

Bakos Ágnes

Szekeres Zsófia természetvédelmi őr a legnagyobb vasi tőzikelelőhelyen Fotók: Szendi Péter

– Már nagyon szépen fehérlik a déli oldalon, ahová előbb betűz a nap, de itt, az északi oldalon is szép számmal van – mutatott körbe a Dobogóerdőn Szekeres Zsófia, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Ahogy az ember belép a fák közé, zörög a talpa alatt az avar. Beljebb érve már feltűnik egy-egy kecses tőzike, aztán egy helyből körülkémlelve rááll a tekintet és már százszámra látható a virág. – A hagymás növények azt használják ki, hogy ilyenkor kora tavasszal még nincs a fákon levél, a napsugarak elérik a földfelszínt és ilyenkor borulnak virágba, elsőként a növények közül – magyarázta Szekeres Zsófia. Egy-két héten belül fokozódik a tőzikehelyzet, várhatóan szőnyegszerűen borítják idén is a kis virágok a Dobogóerdőt. Hogy hány tő lehet egy helyen? Nem kell saccolni, ugyanis az Őrségi Nemzeti Park szakemberei megszámolták, méghozzá modern térinformatikai rendszerrel. – Egy képzeletbeli hálót fektettünk az erdőre, egyszer egy méteres kvadrátok a háló metszéspontjai – magyarázta a természetvédelmi őr. A kvadrátokból volt négyszáz, ahol megszámolták a tavaszi tőzikét. Átlagolva kiszorozták a teljes erdőre, eszerint több mint 10 millió tőzike él a Dobogóerdő területén. Onnan már csak egy szorzás, hogy kiderüljön: a szálanként 5 ezer forint természetvédelmi értékű növényből legalább 50 milliárd forintnyit találunk a területen. Óvják is természetesen, bár, ahogy Szekeres Zsófi a elmondta, nem az őrzésen, vigyázáson van a hangsúly, hanem a környezeti nevelésen. – Nagyon örülünk az óvodás, az iskolás csoportoknak, illetve hétvégenként vannak nyílt túráink, ha kérik, szakvezetéssel segítjük a csoportokat. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy ez milyen érték – mondta. Volt persze példa arra, hogy valaki szedett belőle a tilalom ellenére.

Szekeres Zsófia természetvédelmi őr a legnagyobb vasi tőzikelelőhelyen Fotók: Szendi Péter

– Nehezen értik meg, hogy régen lehetett szedni tőzikét is, hóvirágot is, most meg miért nem – mondta Szekeres Zsófi a. A kétkedés jogosnak tűnhet: szó szerint milliószámra nyílik a tőzike a Dobogóerdőn, kinek hiányozna egy csokornyi? A válasz egyszerű, ugyanis nem csak a Dobogóerdőt, nem is csak Vas megyét, sőt nem is csak az országot kell figyelembe venni: a tőzike és a hóvirág is európai uniós egyezménnyel lépett a védett növények sorába.

– Európai uniós csatlakozásunkkal járt az, hogy a természetvédelmet már nemcsak egy-egy szűk, magyarországi fajra vetítve képzeljük el, hanem európai állományokban gondolkodunk. És nem minden ország olyan szerencsés Európában, mint mi, hogy ennyi tavaszi tőzikéjük és hóviráguk van – magyarázta. Vas megyében ez, a Dobogóerdő területe a leggazdagabb tőzikében, de hasonló mennyiségben azért találunk Zala megyében és Győr-Moson-Sopron megyében Csáfordjánosfa közelében.

A Körmend melletti területre idén is szerveznek tőziketúrát, március 2-án délelőtt lesz. És igen, lesz még akkor is bőven a virágból, sőt akkor lehet igazán, hiszen mindig a fő virágzásra időzítik a túrát. Az persze előfordulhat, hogy hó fedi még a tőzikét, de nem kell senkinek aggódnia: kora tavaszi növényként a reggeli fagyok természetesek a virágnak, és a téli körülmények sem idegenek tőle.

– Tavaly volt ilyen évünk, hogy leesett a hó, miután elkezdett nyílni a tőzike. De olvadás után ugyanúgy meg lehetett csodálni – tekintett vissza a 2018-as tőzikeszezonra Szekeres Zsófia.

Leszedni tilos! Egyetlen szál tőzike eszmei értéke ötezer forint

Időjárástól függően két-három hét a tőzike virágzásának szezonja, ha hűvösebb idő van, akkor tovább tart, akkor akár egy hónapon keresztül is csodálható a virág. Láthatunk még tőzikét máshol is, folyóvölgyek mentén, ártéri ligeterdőkben kereshetjük.

A tavaszi hagymás növények körül virágba borult már a hóvirág is, abból a dobogóerdei tőzikéshez mennyiségben hasonló „lelőhelyet” találunk Vas megyében Sárvár környékén, a Rába, a Csörnöc völgyében.

– Már látszik itt mellettünk is a tavaszi csillagvirág levele, az néhány héten belül szépen kéken díszíti majd az erdőt, utána pedig nyílik a tyúktaréj, ami sárga virágot hoz. Az nem védett, de szépen színesíti a tavaszi virágszőnyeget – tekintett előre időben és tavaszi színekben is Szekeres Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában