Emlékszobát avattak

2019.02.25. 14:00

Pável és Hadrovics: a két neves muravidéki nyelvész barátsága

Pável Ágoston emlékszobát avattak az ELTE SEK C épületében. A Pável-hagyaték mellett Hadrovics László kétezer kötetes könyvtárát is itt, az idegen nyelvű könyvtárban helyezték el.

Tersztyánszky Krisztina

Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató a két tudós kapcsolatát mutatta be levelezésük által Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A megnyitón Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató irodalomtörténeti levélváltásukon keresztül a két nagy szlavista kapcsolatáról beszélt. Pável és Hadrovics földiek, munkatársak és barátok voltak. A mai Szlovénia területén, a Muravidéken születtek. Pável Ágoston 1886-ban Vashidegkúton/Cankován, Hadrovics László 1910-ben Lendván. Mindketten a Pázmány Péter Tudományegyetemen szereztek magyar–latin szakos tanári diplomát, szlavisztikai előadásokat hallgattak Melich János professzornál. A Pável család tulajdonában található Hadrovics Lászlónak Pável Ágostonhoz írt levele, amelyben 1943. június 4-én egy irodalmi monográfia anyaggyűjtéséhez kéri Pável segítségét.

Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató a két tudós kapcsolatát mutatta be levelezésük által Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A baráti hangvételű levélből is arra következtethetünk, hogy a kortársak jól ismerték egymást és munkakapcsolat volt közöttük. Pável Ágoston pedig 1942-ben a Tankönyvbizottsághoz intézett levelében többek között dr. Hadrovics László egyetemi magántanárt ajánlotta vend (hazai szlovén) nyelvtankönyve szaklektorául. Hadrovics László elsősorban a horvát nyelvvel foglalkozott, Magyarországon többek közt a Hadrovics–Gáldi féle orosz–magyar, magyar–orosz szótár egyik szerzőjeként vált ismertté. Az egyetemnek ajándékozott könyvtára 104 szlovén nyelvű könyvet tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában