Projekt

2019.02.08. 10:00

Terítéken voltak a konfliktusok Szombathelyen

Tárgyalás a családban címmel tartották a Védőháló a családokért elnevezésű projekt tegnapi foglalkozását. Csider Sándor nyugalmazott főiskolai docens vezetésével járták körül a résztvevők a helyes és a kevésbé jól működő konfliktuskezelési technikákat.

Nemes Judit

Csider Sándor a konfliktuskezelési technikákról beszélt

Fotó: Szendi Péter

Másfél esztendővel ezelőtt indította el a Civil Kerekasztal a Védőháló a szombathelyi családokért projektját, amelyben különböző témaköröket járnak végig a foglalkozásokon részt vevők. A témakörök között tárgyalták a nők és fiatal lányok társadalmi egyenlőségét, a család és munka összeegyeztetését. valamint a családi közösségépítő programok is zajlottak. Tegnap Tárgyalás a családban címmel zajlott foglalkozás a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. Lelkes, összeszokott csapat várta a legújabb téma elemzését, ami a konfliktuskezelésről, a családtagok közti játszmákról szólt, a jelen lévők aktív részvételével.

Csider Sándor
a konfliktuskezelési technikákról beszélt
Fotó: Szendi Péter

Csider Sándor először néhány alapvető „törvényt” ismertetett: Légy tisztességes minden körülmények kötött! – szólt az egyik azzal összefüggésben, hogy egy vita során nem mindenki alkalmaz tisztességes technikát, például kiabálni kezd, ami hasonló választ von maga után – a megfelelő magatartás részünkről, ha nem hagyjuk, hogy határozottságunkat megingassák – emelte ki. Második témakörben a tárgyalástípusokat vették soron a családon belül: a veszít-veszít, a nyer-veszít, valamint a nyer-nyer kimenetelű helyzeteket. Harmadikként a családtagok viselkedésére, kijelentéseire adandó reagálási módokat elemezték, majd ehhez kapcsolódóan szituációs játékban figyelték meg saját és a másik fél hozzáállását férj és feleség közötti lehetséges konfliktushelyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában