Kellemetlen meglepetés

2019.02.22. 07:00

Több pénzt remélt – A nyugdíjas pedagógus csalódott, amikor megkapta fizetését

Kellemetlen meglepetés érte nyugdíjas olvasónkat, amikor a januári fizetését kézhez kapta. Mintegy 11 ezer forinttal kevesebb volt a borítékban, mint amennyire számított.

Tersztyánszky Krisztina

Varga Józsefné azt remélte, hogy nyugdíj melletti keresete után kevesebbet kell adóznia

Fotó: Horváth Balázs

Varga Józsefné nyugalmazott tanítónő azért vállalta a nyugdíj melletti munkát, mert azt olvasta, hogy a jogszabály-változás értelmében 2019. január 1-jétől több pénz marad a nyugdíjas munkavállalók zsebében. A híradásban az állt, hogy ezentúl a keresett összeg után nem kell nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetni, csupán a 15 százalék személyi jövedelemadót kell leróni.

Ehhez képest nagy csalódás érte, amikor a keresményéből mégis levonták mindegyik közterhet, így a 2500 forintos bruttó órabéréből mindössze 1800 forint körüli összeget kapott kézhez.

Utánajártunk és megkérdeztük a Magyar Államkincstárt, ahol a következő tájékoztatást kaptuk. A 2019. január 1-jén hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében biztosítottnak minősül a munkaviszonyban álló személy, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjasként létesít a munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaviszonyt. Szintén január 1-jén lépett hatályba az a paragrafus, amely alapján az Mt. szerinti munkaviszonyban álló, saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy az e tevékenységéből származó jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot nem fizet. Tehát a változás csak azokat a saját jogú nyugdíjasokat érinti, akik Mt. szerinti jogviszonyt létesítettek.

Varga Józsefné azt remélte, hogy nyugdíj melletti keresete után kevesebbet kell adóznia
Fotó: Horváth Balázs

Tehát amennyiben a nyugdíjas pedagógust január 1-jétől az Mt. szerinti munkaszerződéssel alkalmazzák, úgy a munkabéréből a 15 százalékos szja-előlegen kívül más levonás nem történik. Viszont ha a nyugdíj melletti keresőtevékenység más – például közalkalmazotti vagy megbízási – jogviszony keretében történik, akkor a nyugdíjas továbbra is biztosított marad, és a munkabéréből a 15 százalékos szja-előlegen kívül tíz százalék mértékű nyugdíjjárulékot, valamint négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot is le kell vonni.

A Szombathelyi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettesétől, Farkas Tibornétól megtudtuk, hogy a pedagógusok munkavállalását a Nemzeti Köznevelési Törvény szabályozza. Ez pedig azt írja elő, hogy pedagógust közalkalmazottként vagy megbízási szerződéses jogviszonyban lehet foglalkoztatni.

A nyugdíjas tanítónő a kapott válaszok birtokában sem elégedett. Igaz, hogy a munkáltatója törvényt nem sértett, és utólag már mindenki készséges volt a tájékoztatásában. Ám akkor is igazságtalannak tartja, hogy amikor úgyis pedagógushiány van, éppen ebben a munkakörben nem érvényesülnek a kedvezmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában