Nem kell utazni, helybe jön

2019.03.18. 07:00

A kormányablakbusz a kis településeken segíti, gyorsítja az ügyintézést

Kis falvakban is lehetséges az ügyintézés a Vas Megyei Kormányhivatal mobil szolgáltatásának köszönhetően. Elutaztunk a kormányablakbusszal a szentgotthárdi járásba.

Merklin Tímea

Kovácsné Bor Annamária, dr. Orbán István, Pékó Tamás, Takács Gábor Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Vas megye 2018 nyarán, az elsők között kapta meg a kormányablakbuszt – az egész országban tizenegy ilyen van -, azóta járja a falvakat. Szombathelyen parkol, innen indul a járásokban megtervezett körökre, a mai napon Takács Gábor, a kormánymegbízotti kabinet referense, a kormányablakbusz egyik koordinátora kalauzol minket. Hét járásból hat járásban rendszeresen jelen van, csak a kőszegiben nem, mert ott három kormányablak is működik. Sokat mozog az eldugott kis Vas megyei településeken is, a Hegyháttól az Őrségig, ahonnan nehezen tudnak kimozdulni az ügyfelek. Kéthetente térnek vissza egy-egy településre.

A szentgotthárdi hivatalban felvesszük Kovácsné Bor Annamáriát, aki Rönök – Vasszentmihály – Rátót – Gasztony útvonalon van ma szolgálatban.

Rönökön a polgármesteri hivatal mögé áll be a kormányablakbusz, amire már vártak itt az emberek. Van, aki átirat két autót, más azért jött, mert felszakadt az EU-s rendszámokhoz szükséges, szélvédőre ragasztott regisztrációs matricája, Ausztriában dolgozik, attól tart, hogy szólni fog miatta a rendőr, ezért inkább újat kér. 1500 forint az illetéke, kérelmet írnak az utángyártás megindítására. Az ügyintéző megkérdezi, hogy bejönnek-e érte Szentgotthárdra, vagy inkább hozza majd magával két hét múlva. A fiatal nő azt választja, hogy itt a buszon szeretné majd átvenni. Kovács Csabáné jogosítványt készíttet. Az egészségügyi igazolást magával hozta, a portréfotó a buszon készül. A kamera csak le és fel mozog, viszont a székével tud ide-oda gurulni, az ügyintézővel összeügyeskedik a lehetséges legjobb képet róla. Elégedett, pedig amint mondja, nem könnyű őt fényképezni. A foglalkozása óvónő, fél tízre megy, még előtte beugrott ide ezt elintézni. Tudja, hogy kéthetente szerdán jön a busz. Minek is utaznék be Szentgotthárdra – mondja -, ha ezt itt is meg lehet csináltatni. Könnyebb, kényelmesebb, és még időben beérek az óvodába.

Kovácsné Bor Annamária, dr. Orbán István, Pékó Tamás, Takács Gábor Fotó: Szendi Péter/Vas Népe
Kovácsné Bor Annamária ügyintéző, Kovács Csabáné, Takács Gábor Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Dr. Orbán István járási hivatalvezető érkezik, akinek a rönöki polgármesterrel, Pékó Tamással volt megbeszélni valója, ő is fellép a buszra körülnézni. Amint tőle megtudjuk, a szentgotthárdi járás tizenöt települése közül eddig nyolc falut érint a kormányablakbusz, két körben, hétfőn és szerdán. Júliusi szolgálatba lépése óta több mint 300 ügyfél vette igénybe a mobil szolgáltatást. Szeretnék bekapcsolni a Rábavidék szlovén falvait is, de ahhoz még meg kell teremteni a technikai feltételeket. A busznak önálló informatikai rendszere van, ott még nem tud jelet fogni, de zajlanak a tárgyalások a szolgáltatóval, hogy ez lehetségessé váljon. A hivatalvezető úgy véli, különösen azok számára fontos ez a mobil szolgáltatás, akik az egészségi állapotuk vagy a tömegközlekedés hiányai miatt nem tudnak utazni, de a falvakban élő kisgyerekes anyukák életét is jelentősen megkönnyíti.

Takács Gábor koordinátor elmeséli, nem egyszer megesik, hogy amíg az édesanyák beszállnak a buszba, rábízzák a gyereket. Ő foglalja le addig kicsiket, ami egyáltalán nem esik nehezére, lévén maga is háromszoros apuka, 7-5-2 esztendős gyerekekkel. Az idős embereknek pedig abban segít – mivel a buszon csak bankkártyával lehet fizetni, és nekik nem szokott lenni kártyájuk -, hogy elsétál a postára (vagy a postakocsihoz) feladni a csekket. Nem ritkán a kormányablak busszal egy időben érkezik a mobil posta, és ha még a kenyeres kocsi meg a mirelites autó is épp arra jár, kész is a karaván, ami átvonul a következő faluba.

Vasszentmihályon Császár István polgármester az első, lejárt a jogosítványa, de természetesen maga elé engedi a hölgyet, aki sebbel-lobbal érkezik tanácsadásra külföldi letelepedés miatt, ehhez milyen nyomtatványt kell kitölteni. Böjti Tibor érkezik, de nem ügyet intézni, ugyanis azt már előző nap a szentgotthárdi kormányablakban letudta és ott megígérte, „élesben” is megnézi, hogyan működik a mobil ügyfélszolgálat. Felmerül, hogy jó lenne egy kis szolgáltatásleírással kiegészítve szórólapokra nyomtatni a busz menetrendjét – amit eddig plakátoltak -, és 150 példányban kiosztani, ennyi háztartás van a faluban, a hivatalsegéd bedobná a postaládákba. Nem árt újra tájékoztatni a lakosságot arról, milyen ügyeket lehet intézni a mobil kormányablakban.

Rátóton is várják a buszt: ügyfélkaput nyitnak, európai egészségbiztosítási kártyákat kérnek és itt is regisztrációs matricát. Itt az a probléma, hogy beszakadt a szélvédő, ki kell cserélni, és a matricát nem lehet lehúzni róla, újat kell kérni. Itt is épp megjön a postabusz, mintha össze lenne hangolva… Gasztonyban egyéni vállalkozás telephelyének megváltozása az egyik téma. Egy fiatal anyuka elmeséli, hogy gyermeket szült, a vállalkozása három évre meg volt szakítva, de most visszaállna a munkába, csakhogy közben lakóhely-változtatás is történt, mert ugye férjhez ment, ide, ebbe a faluba…

Hivatalos, de nem „hivatali” ügyintézés zajlik, történetek vannak, sorsok tárulnak fel, beszélgetések személyesek. Az ügyintéző nemcsak szakmailag, hanem emberileg is helyt áll: nemcsak felkészült mindenféle ügytípus intézésére, de végtelen kedvességgel és türelemmel magyaráz az ügyfeleknek, érdemben és érzéssel kezeli a kapott információkat. A buszra felszállók a barátságos, közvetlen kapcsolat, a villámgyors papírkitöltés élményét kapják. Minden faluban egy órát töltöttünk, összesen 21 ügy volt, ez jó átlag, ma ennyi kis települési embernek sikerült segíteni, és megkönnyíteni az életét azzal, hogy a szolgáltatás helybe jött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában