Húsz éve egyesületben

2019.03.22. 17:30

A nyugdíjas vasi rendőrök szeretnének otthonra találni

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a Vas Megyei Nyugdíjas Rendőrök Egyesülete. A jubileum alkalmából tegnap ünnepi közgyűlést tartottak a Vas Megyei Rendőr-­főkapitányság Szent László-termében.

Tersztyánszky Krisztina

Marton Zoltán alapító elnök beszélt a kezdetekről

Fotó: Horváth Balázs

A jubileumi közgyűlésen részt vett Majthényi László megyei közgyűlési elnök, ­Erhardt László megyei gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Molnár Árpád, a nyugdíjas szövetség elnöke, valamint a városi rendőrkapitányok és a társszervezetek képviselői. A megjelenteket Jónás Zsigmond, a Vas Megyei Rendőr­-főkapitányság nyugdíjasbizottságának elnöke köszöntötte, majd átadta a szót ­Marton Zoltán nyugalmazott rendőr ezredesnek, az egyesület első elnökének.

Az alapító elnök megnyitotta azt a kiállítást, amely fotókon örökíti meg az elmúlt húsz év emlékezetes pillanatait. Felidézte: ezelőtt húsz évvel egy függetlenebb szervezetet kívántak létrehozni a nyugdíjba vonult munkatársak a szabadidő közös eltöltésére. Igyekeztek olyan programokat szervezni, amelyek számíthatnak a korosztály érdeklődésére. Terítékre kerültek az időskor kérdései, a betegségek megelőzése, a kertészkedés, vagy éppen a tagság által készített borok megmérettetése.

A múltidézést dr. Horváth László nyugalmazott rendőr alezredes, az egyesület elnöke folytatta. Áttekintette a változásoktól nem mentes elmúlt két évtizedet. Fő tendenciaként elmondta, hogy míg az egyesület 55 fővel alakult meg, később a létszám hol megugrott, hol pedig lecsökkent. Volt idő, amikor 190-en voltak, ma a létszám 130 körül mozog. Jelentősen megváltozott az arány a hölgyek javára, sokan közülük az elhunyt kollégák özvegyei. Az átlag­életkor ötven évről hetven évre nőtt – részben, mert ma már a rendőrök is később mehetnek nyugdíjba, részben pedig azért, mert az újonnan nyugalomba vonulókat nehéz megnyerni az egyesületi tagságra.

Marton Zoltán alapító elnök beszélt a kezdetekről
Fotó: Horváth Balázs

A sok vidám közös program felidézése mellett Horváth László egy tartós problémáról is szót ejtett. A BM klub és a HEMO megszűnése után a mai napig csak egy parányi helyiségük van a főkapitányság épületében, ahol a holmijukat tárolják, a nagyobb összejöveteleket azonban mindig más-más étteremben kénytelenek tartani.

Majthényi László a megyei közgyűlés elismerő oklevelét adta át a jubiláló egyesület elnökének. Egyben azt is felajánlotta: vannak a megyeházán olyan termek, amelyeket az egyesület rendezvényeire szívesen használatba adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában