A második világháborút már felnőttként élte meg

2019.03.02. 07:00

A századik születésnapját ünnepelte Mariska néni

Még soha nem volt beteg Mariska néni, akinek pénteken ünnepelték a századik születésnapját.

Budai Dávid

Molnár Gábor képviselő, a századik születésnapját ünneplő Mariska néni és Vargyai Vilmos polgármester

Fotó: Budai Dávid

Tegnap ünnepelte századik születésnapját Kiss Istvánné, Mariska néni, akit az önkormányzat képviselői köszöntöttek. Mariska néni láthatóan nagyon meghatódott, pedig élete során már jó pár ünnepben lehetett része. Ahogyan Vargyai Vilmos polgármester köszöntőjében felidézte, nagyon sok minden történt azóta, hogy Mariska néni 1919 március 1-jén a Veszprém megyei Nemeshanyon megszületett. Csecsemő volt még, amikor a trianoni békeszerződést aláírták, felnőttként élte meg a második világháborút, az 1956-os forradalmat, és bőven nyugdíjas volt már, amikor 1989-ben bekövetkezett a rendszerváltás. Egy évtizede már, hogy Magyarország kormánya emléklappal köszönti a szépkorúakat, ezúttal azonban Mariska néni kapott egy másik emléklapot is, amelyet a falu minden lakója nevében Molnár Gábor képviselő adott át. Mariska néni soha nem volt beteg, és orvosnál sem igen járt.

Molnár Gábor képviselő, a századik születésnapját ünneplő Mariska néni és Vargyai Vilmos polgármester
Fotó: Budai Dávid

– Magam sem hittem, hogy eddig fogok élni – felelte a hosszú élet titkát firtató kérdésre, nemhogy különleges praktikája nincsen, de sokáig nagy szegénységben is élt, mesélte. Nyolcan voltak testvérek, közülük ma már csak ketten élnek, ahogyan szüleit és férjét is korán elveszítette. Négy gyermeke, nyolc unokája és nyolc déd­unokája született. Mariska néni a kertben mindent megcsinál ma is, csak, mint mondja, állni ne kelljen. Kedvenc időtöltése az olvasás, télen is elolvasott vagy harminc könyvet, de a legnagyobb örömet persze ma már az unokák jelentik neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában