Kreatív, unikális megoldások híve

2019.03.19. 14:00

A turisztikai szakma fiatal kiválósága a sárvári Haller Ferenc – A siker mibenlétéről kérdeztük

Hatodik alkalommal választották ki szakmai szervezetek és a Turizmus Kft. szerkesztősége azt az ötven embert, akik az elmúlt évben a legnagyobb befolyást gyakorolták a magyar turizmusra. A „nagyágyúk” mellett az exkluzív kiadványban az idén először az a tíz 35 év alatti fiatal is helyet kapott, akik a szakma kiválóságai voltak 2018-ban. A top 10 fiatalt – közülük egyedüli Vas megyeiként Haller Ferencet, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. 32 éves ügyvezetőjét – a turisztikai szakemberek, kollégák és üzleti partnereik által a turizmus.com felületén leadott ajánlások száma emelte a többiek fölé.

Tóth Kata

Haller Ferenc alázattal és kitartó munkával érte el a mostani szakmai nívót

Fotó: Pajor András

Haller Ferenc ráadásul az első helyen végzett a mezőnyben. A sárvári születésű fiatalembert a siker mibenlétéről (is) kérdeztük.

– Háromgyerekes, vallásos családban nőttem fel, tanárnő édesanyám és gyártástervező mérnök édesapám a két öcsémnek és nekem néha erejükön felül is mindent megadtak. Rengeteget kirándultunk, hétvégenként felfedeztük Magyarországot, nyaranta néhány külföldi utat is megengedhettünk magunknak. Szerették volna, ha minél többet látunk, tapasztalunk a világból, terelgettek minket, ugyanakkor hagyták, hogy a kedvünk, érdeklődésünk szerint válasszunk elfoglaltságot. Azt, hogy tudok bánni a számokkal és a racionális gondolkodásomat is a szüleimnek köszönhetem – így emlékszik gyerekkorára a turisztikai szakember, aki általános iskolás korára az osztrák tévéadók meséiből kitűnően megtanult németül, és akit 14 évesen egy híres milánói tortaforma-gyártó céghez vitt tolmácsolni egy sárvári csomagolástechnikai cég vezetője. A tolmácsolás, idegenvezetés vallási vonalról is jelen volt a fiatal életében. Wimmer Roland sárvári plébánoshoz húszéves barátság fűzi. Az atya sokszor vitt csoportos zarándoklatokat, kísért baráti társaságokat – nem egyszer Ferenc is velük tartott, koordinálta az utakat. Mindig hajtotta az idegen kultúrák megismerésének vágya – „ezekből százszor többet lehetett tanulni, mint az iskolában”. Szélesedett a látóköre, először németből, majd angolból is nyelvvizsgázott, korán és alaposan megismerte Európát, járt Közép- és Dél-Amerikában, valamint Kínában és a Szentföldön is. A sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola után felvették a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba, kollégistaként „jót tett neki, hogy az iskola és a kollégium a rendre, önállóságra nevelte”. Majd az ELTE akkoriban újnak számító Nemzetközi tanulmányok szakát választotta. Tudta, hogy nyelvekkel szeretne foglalkozni, de tanár nem akart lenni – 2011-ben diplomataként végzett. – Válogatott csoporttársak közé kerültem. Nem voltam teljesen tudatos a jövőt illetően, de bevallom, egy ideig vizionáltam magamat üzletemberként, öltönyben, laptoptáskával a kezemben a reptéren. Aztán a fellángolás idővel elmúlt. A már említett csomagolástechnikai cégnél töltöttem a gyakorlatomat export-import menedzserként. Tetszett az ott látott maximalizmus. Emellett mástapasztalatot is szereztem, megtaláltuk a piaci rést: az ország második online marketing cégét jegyeztük két egyetemista társammal. Akkoriban terjedtek el az olyan online kommunikációs formák és marketing eszközök, mint a vírusmarketing és a gerillamarketing – mi ezekkel dolgoztunk, világcégek voltak a megbízóink. Jó referenciát jelentett később az a tapasztalat.

Haller Ferenc alázattal és kitartó munkával érte el a mostani szakmai nívót
Fotó: Pajor András

A diplomaszerzés után lett volna lehetősége külföldön munkát vállalni, de úgy gondolkodott: „’Ki marad itthon, ki változtat, ha mindenki elmegy?” Szembement a trenddel, és itthon maradt. Hazajött Vas megyébe, igaz, mindjárt mélyvízbe került: a Pannon Termál Klaszterirodavezető koordinátora, majd később ügyvezetője lett, emellett a Büki Gyógyfürdő Zrt. marketingreferense és tolmácsa volt, főként az online kommunikációjáért felelt. – Csoportokat vezettem, rendezvényeket szerveztem, Facebook-oldalt, blogot és videó-naplót (vlogot) indítottunk: videót forgattunk szakértőkkel, és feltettük a Youtube-ra, az egyik informatikus kollégával, nem sokkal több, mint egy hónap alatt megcsináltuk Magyarország legnagyobb turisztikai Facebook-oldalát egy általános és középiskolásoknak szóló osztálykirándulás-kampánnyal. És az első turisztikai blogot, a spamagazin.hu-t is mi hoztuk létre az országban. Öt év alatt épült fel mindez, a marketingbüdzsét közel 500 százalékosra növelhettük – meséli Ferenc. A töretlen fejlődést látta a felettese, a szolgáltatás-értékesítési igazgató is, aki hagyta dolgozni, kibontakozni, és aztán nehezen engedte el.

2013-ban a sárvári városvezetés kereste meg Haller Ferencet: TDM-menedzsernek és Tourinform-irodavezetőnek hívták haza. „Sárvárinak lenni fogalom”, így az első szóra hazajött. Áprilisban kezdett, azt mondja, hatalmas kihívás volt felépíteni a helyi TDM-et, gazdálkodni apályázaton frissen nyert közel 150 millió forinttal. 2014 januárjától a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője is – hozzá került a városmarketing, kapcsolatot tart a nagy szállodákkal, a fürdővel, az összes TDM-taggal, éttermekkel, szolgáltatókkal, az önkormányzattal. Szeretne mindig valami újat, unikálisat mutatni akár a piacnak, akár a helyi szolgáltatóknak. És hangsúlyozza: nagyon fontos a velük valóegyüttműködés, a turizmus, de a helyiekre és a környékbeliekre is koncentrálni kell, fontos, hogy állandóan újabb programokkal szolgáljanak. Ennek legnagyobb szeletét a kulturális központ szervezi, és nagyon jó munkát végeznek, mondja. Haller Ferenc vezetőként is maximalista. Odafigyel a kollégáira, hiszen rájuk maximálisan támaszkodhat, ugyanakkor – közvetetten több száz emberrel áll kapcsolatban –, igyekszik mindig optimalizálni a rendszert. A munkában leginkább a változatosságot, a kapcsolattartást, a tárgyalásokat élvezi. Fontos számára a visszaigazolás – alázattal és sok munkával érte el a mostani szakmai nívót.

Az ügyvezető egy kétéves kislány édesapja, családcentrikus, társaságkedvelő, ahogy ő fogalmaz, „teljes életet él” – a hit is jelen van a mindennapjaiban: „a család is vallásos, a fentről jövő iránymutatás mindig segít és erőt ad”. Gyakran vállal felolvasást, sekrestyésséget, néha még ministrál, áldoztat, és a plébániai tanácsadó testület alelnöke. A jövőjét is Sárváron képzeli el, reméli, mindig várnak rá újabb kihívások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában