séta

2019.03.19. 21:37

Anne Frank-történelem a mának

Ez év márciusában a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumba látogatott az Anne Frankról szóló vándorkiállítás. A programban részt vevő diákok (köztük én is) kétnapos tárlatvezetői képzésen vettek részt.

Imre Balázs/Berzsenyi gimnázium

Anne Frank naplója is előkerült Fotó: Berzsenyi-gimnázium

A legtöbben – mivel még történelemből nem tanultuk – kevés ismerettel rendelkeztünk a korról, azonban az általánosságban elmondható, hogy a képzés végére átfogó, rengeteg dologra kiterjedő tudást szereztünk.

Az oktatást két egyetemi hallgató tartotta nekünk, akiket az Anne Frank-ház küldött, közülük az egyik Pesten, a másik pedig Amszterdamban tanul. Előbbi a történelmi áttekintés nagy részét tanította számunkra, míg utóbbi a szemléletünkkel és látásmódunkkal kapcsolatos feladatokat tartotta.

Olyan témákat is érintettünk, amelyek felett manapság leggyakrabban szemet hunyunk. Beszéltünk a zsidóságról, a cigányokról, a homoszexuálisokról, az ő elfogadásukról, asszimilációjukról és az őket ért negatív diszkriminációról, a sértő előítéletekről, amelyek károsak a modern társadalmunk számára.

Az oktatók nagy hangsúlyt fektettek a látókörünk tágítására, azonban kiemelték, a szemléletünket nem céljuk befolyásolni, csupán a tudásuk átadása és a kényes témakörökről történő nyílt beszélgetés a fontos.

Anne Frank naplója is előkerült Fotó: Berzsenyi-gimnázium

Az egyik programpont legtöbbünkben mély benyomást tett, ugyanis eddig még nem tapasztaltunk hasonlót. Aztán csoportokra bontottak minket, és mindegyik csoport kapott hat fényképet, amelyek az 1930-as években készültek. Külön kellett válogatni – mindenféle segítség nélkül, csak a megérzéseinkre hagyatkozva – a zsidó és nem zsidó emberek képét. Természetesen egyik csoport feladata sem lett hibátlan, a találatok esélye egyenlő volt a véletlen tippelésekkel.

A kiállítás, melynek tárlatvezetői mi, a celldömölki gimnázium tanulói vagyunk, 33 vásznon keresztül kíséri a Frank család történetét és a történelmi cselekmények alakulását. A modulok nagy részét az archív képek teszik ki, amelyeken gyakran megrázó események vannak.

A tárlat előzetes jelentkezés esetén bárki számára nyitva áll. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődéssel van a történelem iránt, vagy látókörét szeretné bővíteni a korszakkal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában