kijáró

2019.03.30. 07:00

Az alsóőri regék mint gyökerek – Külön fejezetet kaptak a történetek, amit a nagyapja mesélte magokból írt

A burgenlandi magyarok meghívására nagy érdeklődés mellett mutatta be a friss József Attila-díjas Devecsery László A jövőlátó madár – mesék és alsóőri regék című kötetét szombaton az alsóőri klubban.

Merklin Tímea

Devecsery László A jövőlátó madár alsóőri bemutatója után dedikált Fotó: VN

A Balaicz-Varga Nárcisz rajzaival illusztrált kötetben Devecsery László „hagyományos” meséket, verseket, verses meséket ad közre. Külön fejezetet kaptak az alsóőri regék, amiket a szerző a nagyapja mesélte „magokból” írt meg, akivel 1957-ben találkozhatott először. Úgy emlékszik: „az a mesék nyara volt”. Az alsóőri nagyapó olyan történeteket mesélt, amiket addig nem hallott az édesanyjától, aki pedig még Alsóőrben született.

Hatan voltak gyerekek a családban, az édesanyja onnan jött Vasszilvágyra a pap testvérével, mert az itt kapott állást. Trianon nekik is személyes keserűség, a történelem meghúzta a határt közöttük.

Devecsery László A jövőlátó madár alsóőri bemutatója után dedikált
Fotó: VN

Devecsery László Vasszilvágyon született, osztatlan iskolába járt (akkor még egyben volt az alsó és a felső tagozat, csak a nyolcadikosok tanultak külön), aztán onnan járt be gimnáziumba Szombathelyre. Sokat kapott abból, hogy részese volt a falusi létnek, a többgenerációs együttélésnek, egyebek között ennek köszönheti a meséket, hiedelmeket, babonákat.

A telt házas alsóőri találkozón – ahol nem csak helyiek vettek részt, de szombathelyiek is kíváncsiak voltak rá – az életéről is mesélt, valamint a Szülőföld Kiadó által megjelentetett kötetben szereplő, történelmi múltat és jelent találkoztató írások születéséről. A mondandót versek és mesék felolvasásával illusztrálták: Bognár Alexandra, Éles Krisztina, Szabó Brigitta és Varga-Bodó Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában